Het was druk afgelopen weekend op Utrecht Centraal. En dan niet per se tijdens de spitsuren, maar in de nacht. De Harry Potter Bookstore werd namelijk die nacht geopend, omdat Harry Potter en het Vervloekte Kind eindelijk in het Nederlands uitkwam. Harry is weer hot. TMI’s Anne was bang dat ze misschien wel de enige oudere aanwezig zou zijn, maar blijkbaar is Harry Potter meer dan jeugdsentiment. 

zweinstein

Voor mij is Harry Potter een soort jeugdsentiment. Ik kijk de films stiekem één keer in de zo veel tijd allemaal weer een keer terug. En daar ben ik echt niet de enige in (geef maar toe, die graphics zijn gewoon vet hoor). Maar zoals bij vele populaire dingen, heb je altijd een fanbase die misschien een beetje doorslaat. Die gaan dan midden in de nacht in een jurk op Utrecht Centraal staan. Oh nee, sorry. Dat zijn geen jurken, dat zijn robes. Dat leerde ik van één van hen. Het was bizar druk op Utrecht Centraal en dat riep meteen een paar vragen bij mij op:

‘Waarom?’
‘Waarom?’
‘Wat is een robe?’
‘Waarom?’

Dat wilde ik graag weten, dus sprak ik de verklede Harry Potter-fans aan. Ik was even bang dat ik Sisselspraak moest spreken, maar gelukkig spraken ze allemaal gewoon Nederlands.

Jeffrey, 20

Oké, what the fuck is dat voor jurk?
“Dit is geen jurk. Dit is een robe. Een Huffelpuf-robe om precies te zijn.”

Heb ik het verkeerd begrepen als ik zeg dat Huffelpufleden een beetje de sukkeltjes van de school zijn?harry-potter-1
“Nee, dat is dus niet waar. Huffelpuffers zijn heel loyaal en eerlijk, maar geen sukkeltjes. De schrijfster, J. K. Rowlings, haar favoriete huis is Huffelpuf.”

Oh, dus daarom ben je zo gekleed?
“Nee, ik heb gewoon de Potter More Test gedaan.”

De wat?
“De Potter More Test. Dat is een online test die bepaalt bij welk huis jij hoort door middel van de sorteerhoed uit de films.”

Aha..
“En toen kwam dat naar buiten. Ik heb het daar een tijdje heel moeilijk mee gehad, maar het is zo. Ik kwam er later gelukkig wel achter dat Huffelpuf gewoon heel cool is.”

Wat is dat trouwens voor toverstok in je hand?
“Deze is van Luna Lovegood, mijn favoriete personage. Ik zou haar wel doen, denk ik. Maar daar ben ik geloof ik niet de enige in hier. Dat haar en die ogen. Krijg je me helemaal wild mee.”

Esmeralda, 19

Ha Luna! Ik hoor dat menig Harry Potter-fanaat jou wel ziet zitten?
“Hoi! Dat kan best kloppen. Er wordt vrij regelmatig met toverstokken naar me gewezen. Maar ik ben natuurlijk niet de echte Luna. Was het maar zo.”

harry-potter-2Oh, daar had je me wel even beet! Vanwaar deze vermomming dan?
“Een andere grote hobby van mij, naast Harry Potter, is cosplay. Dan ga ik verkleed in allerlei verschillende outfits, maar met Harry Potter-events ben ik altijd Luna Lovegood. Via de Potter More Test (daar is ie weer) kwam ik erachter dat zij het best bij mij past. Daarnaast kan je hier een prijs winnen voor de beste outfit. Die hoop ik natuurlijk te winnen.”

Aha, en is dit het enige wat je in huis hebt qua Harry Potter-spullen?
“Nee, natuurlijk niet. Ik heb alle boeken, alle films, twee planken met Harry Potter-Lego en een vitrine vol met allerlei spullen.”

Maakt jou dat dan de allergrootste fan?
“Nee, dat denk ik niet. Je bent een grote fan als je Harry Potter echt in je leven verweeft. Dat doe ik ook wel. Ik ben er mee opgegroeid en ik ben eigenlijk altijd met Harry Potter bezig.”

Maar denk je dan niet dat je deze hobby ooit ontgroeit?
“Dat vind ik een hele vervelende vraag. Ik word er zelfs een beetje verdrietig van als ik daar aan denk.”

Ik denk dat het hoog tijd wordt voor mij om de test eens zelf te gaan maken. Toen ik mijn leven ging inplannen, stond een Huffelpuf-lid worden toch niet echt bovenaan mijn lijstje.

*Na vijf spannende minuten..*

schermafbeelding-2016-11-25-om-12-20-30

Oké, dit was ook niet helemaal wat ik in m’n hoofd had. Zwadderich. Ik weet ook eigenlijk niet wat ik wel in m’n hoofd had. Maar als ik dan echt geen keuze heb… Malfidus, mag ik vanavond bij jou op de kamer?

Wil jij, om wat voor reden dan ook, weten bij welke Harry Potter-club jij hoort? Doe lekker hier de test en ga voortaan als Zweinsteinert door het leven.