Als het wetsvoorstel van PvdA en D66 wordt aangenomen is het in de toekomst mogelijk om al vakken van een mbo-opleiding te volgen tijdens je vmbo-opleiding. Zo kun je binnen een jaar al je startkwalificatie voor het mbo binnen hebben, normaal duurt dit twee jaar. Je hebt dan in vijf jaar je vmbo-diploma en een startkwalificatie van een tweejarige mbo-opleiding.

Fleur Smakman


Stimulerend

Deze soepelere manier om van het vmbo naar het mbo te gaan moet ervoor zorgen dat er minder scholieren uitvallen na een vmbo-opleiding en meteen gaan werken. Een vmbo-opleiding duurt vier jaar en veel leerlingen willen daarna nog twee jaar mbo doen, maar dat lukt niet iedereen. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker weet waardoor dat komt: “Soms zie je dat overstap van het eigen veilige vmbo best heel groot is, als je zestien bent en ineens naar een heel groot ROC moet. We gaan zorgen dat de onderwijssoorten nu beter op elkaar aansluiten.”

Geen examen

Bovendien moet het volgens de PvdA en D66 mogelijk zijn om zonder examen door te stromen naar het mbo. Op die manier worden de studenten volgens hen nog meer gestimuleerd om door te stromen.

Quint de Gooyert (17) zit in het laatste jaar van het vmbo-gt en vindt het een goed idee om de examens af te schaffen. “Dan hoef je niet meer zo ontzettend veel lesstof uit je hoofd te leren. Ook heb je kans op een black-out waardoor je examen helemaal mis gaat, terwijl je het normaal wel kan.” Mbo-vakken krijgen op het vmbo lijkt hem wel wat: “Dan volg je al vakken waar je tijdens je vervolgopleiding ook wat aan hebt en die je ook interesseren.”

Ilse Croese (22) is momenteel hbo-student maar begon op het vmbo-kb. Ze stroomde na haar vmbo-opleiding door naar het mbo en daarna naar het hbo. Volgens haar is het mbo weinig uitdagend: “Persoonlijk vind ik het mbo ondermaats en ik heb het idee dat meer mensen dat vinden.” Ook stimuleert het jongeren niet om zichzelf verder te ontwikkelen. “Door het gebrek aan uitdaging probeer je jezelf ook niet te verbeteren.” De startkwalificatie was ook een probleem. “Om mij heen zag ik dat veel studenten vonden dat de startkwalificatie te lang duurde waardoor ze gedemotiveerd raakten,” zegt ze.

Het doorstromen zonder examen vindt ze voor sommigen wel een goed idee. “Als je niet de ambitie hebt om door te leren na het behalen van je startkwalificatie is dit echt een uitvinding.” Maar dit geldt niet voor iedereen. “Er zijn ook vmbo’ers die beseffen dat ze na het vmbo naar de havo willen, voor hen zou een examen wel belangrijk zijn, dat moeten ze tenslotte ook weer doen op de havo.”

Marloes Brugman (15) zit in het laatste jaar van het vmbo-gt en vindt het nieuwe systeem een slecht idee. “Door de mbo-vakken al op het vmbo te geven maakt het de overstap naar havo ook lastiger en kiezen vmbo’ers misschien sneller voor het mbo dan de havo terwijl ze dit wel kunnen.” Ook het examen afschaffen ziet ze niet zitten: “Dan heb je het vmbo afgerond maar kun dat je helemaal niet aantonen met een diploma.” Zelf blijft ze na haar examen op de middelbare school en gaat verder naar de havo.