Casey Neistat (36) is een van de bekendste vloggers ter wereld. Van huis uit is hij filmmaker, en dat kun je goed zien aan zijn video’s. Hij gebruikt namelijk veel filmische technieken om zich te onderscheiden van de andere YouTubers en dat heeft hem dan ook een dikke acht miljoen subscribers opgeleverd. Goeie zaak dus om zijn vlogs eens onder de loep te nemen. 

Stan Marks

Ook in Nederland trekken namelijk veel mensen regelmatig hun vlogcamera uit de mottenballen. Natuurlijk is een origineel idee heel belangrijk, maar van de vlogs van Casey kun je heel veel leren. Vandaar dat het tijd is voor een stoomcursus vloggen als Casey Neistat.

De zonnebril

Het meest opvallende aan Casey is misschien wel zijn zonnebril. En niet alleen omdat deze vrijwel altijd op zijn nogal forse neus balanceert: hij draagt die zonnebril namelijk met een reden.

En die reden zit hem in de camera. Het handige aan de vlogcamera is namelijk dat-ie vaak een opklapbaar schermpje heeft en dat weet ook Casey. Het laatste wat je als kijker wil, is dat de vlogger steeds naast de camera kijkt of zijn haar wel goed zit. Daarvoor heeft Casey de zonnebril als oplossing bedacht. Zo legt ie ook uit in deze video:

Dat betekent trouwens niet dat jij ook een Ray-Ban Wayfarer moet aanschaffen, maar je kunt er wel iets van leren. Namelijk dat vloggen een beetje hetzelfde is als een gesprek voeren. Je wordt het liefst aangekeken en het is nogal vreemd als je gesprekspartner alleen maar kijkt naar wat er achter je gebeurt. Doe dat dus ook niet als je een vlog maakt.

Plakshots

Dit woord is niet zo vies als je denkt. Casey is namelijk Koning Plakshot. Naast dat hij vaak tegen de camera praat, reist hij veel door New York naar al zijn business meetings. Vaak zie je hem gewoon voorbij skaten of rennen alsof er een extra cameraman is die toevallig al op een straathoek stond te wachten, maar niets is minder waar.

Hij neemt namelijk echt de tijd om te stoppen en zijn camera neer te zetten, terug te lopen, weer langs de camera te rennen om hem vervolgens weer op te halen. Hij gebruikt dan alleen het stukje waarop hij langs de camera komt in zijn vlog.

Wat een werk. Maar hard werken loont, check maar eens in zijn vlogs hoe natuurlijk dat eruit ziet. Alsof je een film zit te kijken.

Technische snufjes

Als er iets is waar Casey van houdt, dan zijn het wel gadgets. Hij heeft altijd de nieuwste telefoons en laptops, en natuurlijk een heel goede spiegelreflexcamera. Ook maakt hij veel gebruik van drones. Dat ziet er niet alleen heel indrukwekkend uit, de beelden zorgen er ook nog eens voor dat je direct weet waar hij is.

Mocht je nou zelf geen geld hebben voor de nieuwste laptops en drones, dan kan je creativiteit de doorslag geven. Je kunt namelijk van bijna alles een steun voor je camera maken en zelfs je smartphone kan al als een goede camera dienen. Nu nog een goed idee…

Werkplaats

Naast dat Casey een heel herkenbaar uiterlijk heeft met zijn zonnebril, heeft-ie ook een heel herkenbare thuisbasis: zijn werkplaats. De werkplaats straalt namelijk precies uit wat Casey is. Alles is zo praktisch mogelijk ingericht, schapjes met doosjes reiken tot aan het plafond en al zijn camerabenodigdheden hangen netjes gerangschikt aan de muur. Casey zou Casey niet zijn zonder zijn legendarische werkplaats.

Muziek 

Een belangrijk deel van de vlogs van Casey is de muziek die hij gebruikt. Veel van die muziek haalt hij gewoon van SoundCloud, wat hem ook een boel juridisch gezeik met muzikanten scheelt. Veel muziek is daar namelijk gratis te downloaden.

Knutsel statistieken 

Dat Casey een echte doe-het-zelfer is, weet je al na het kijken van één van zijn vlogs. Vaak maakt hij diagrammen en andere dingen die hij wil uitbeelden met papier en een dikke stift. Hij knutselt wat in elkaar, schrijft er in hanenpoten wat informatie bij en klaar is kees. Het kost erg weinig geld en ziet er nog tof uit ook.

Geen inspiratie of tijd? Q&A! 

Ook de dagelijkse vlogger heeft weleens een dag waarop-ie geen of minder inspiratie heeft. En dat is de dag voor de Q&A oftewel de vraag-en-antwoord-dag. Waarschijnlijk is jouw netwerk niet zo groot als het netwerk van de vlogger met acht miljoen subscribers, maar het kan nog best eens leuk uitpakken als je jouw vrienden vragen laat stellen via je favoriete sociale netwerk.