De centrale examens komen er aan: kut! Je hebt er al een flink aantal jaar naartoe gewerkt en wat nou als je het niet haalt? Dat zou zomaar kunnen betekenen dat het allemaal nog een jaar langer gaat duren. Daar heb je dus echt geen zin in. Om dat soort taferelen te voorkomen geven wij je wat tips over hoe je het beste kan beginnen met leren voor je examens. Succes!

Femke Visser

Hoe kan je het beste beginnen met het leren voor je examens? Wat komt daar allemaal bij kijken? En nog belangrijker: wanneer moet je nou precies beginnen?

Wanneer moet je beginnen met leren?

Er is geen precieze startdatum waarop je het best kan beginnen. Je bent al een aantal jaar bezig om jezelf voor te bereiden op de examens. Meestal heb je een aantal weken vrij voordat ze beginnen. Dat is vaak het moment dat je echt begint met blokken.

Het is voor iedereen anders hoelang hij of zij nodig heeft om zich goed voor te bereiden. “Ook is dat een beetje vak-afhankelijk”, zegt Jo Vonk van Nationale Examentraining. “Wij merken dat het bij vakken zoals Nederlands en aardrijkskunde beter is om wat eerder te beginnen. Hier komt vaak veel leerstof bij kijken. Met kennisvakken, zoals wiskunde, kan je beter wat dichterbij de examens beginnen, omdat dat te maken heeft met je kortetermijngeheugen. Je kan best veel wiskundige feiten in je geheugen stampen, maar na een tijdje verdwijnen die weer. Net voor het examen blijft dat gewoon wat beter hangen.”

Waar moet je mee beginnen?

Als je eenmaal hebt besloten om echt te gaan beginnen, is het tijd om een goede planning te maken. Bij het maken van zo’n planning is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden:

  • Onderschat ten eerste niet hoeveel tijd je ergens voor nodig hebt. Jo: “Je kan beter een uur eerder dan gepland ergens klaar mee zijn, dan er te lang over doen. Het is beter voor je zelfvertrouwen als je voorloopt op je planning, dan wanneer je telkens achter de feiten aanloopt.”
  • Probeer er ten tweede ook voor te zorgen dat je een realistische planning maakt. Niemand kan zich bijvoorbeeld tien uur per dag concentreren. “We merken dat er vaak planningen worden gemaakt die uit te lange tijdstukken bestaan”, zegt Jo. “Je kan nooit drie uur lang je aandacht bij de Romeinen houden. Je kunt beter alles opknippen in wat kleinere delen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je iets meer dagen van zes uur maakt, dan wat minder dagen van tien uur.”

  • En dan nog een allerlaatste tip van Jo voordat je zelf aan de slag kan gaan: “Iedereen heeft zijn sterke en zwakke vakken. Probeer deze in je dagelijkse planning goed af te wisselen. Wanneer je je al twee uur suf hebt gestaard op een wiskundeonderdeel, is het juist fijn om daarna aan een vak te beginnen waar je beter in bent. Vaak vind je die vakken ook wat leuker. Werk ook met een beloningssysteem. Dat kan bijvoorbeeld zijn: na een uur leren mag ik tien minuten gamen. Pauze nemen is sowieso heel belangrijk. Door genoeg pauze te houden blijft leerstof beter in je hersenen hangen.”

TMI helpt je je examens te halen! Stay tuned voor meer tips en tricks. En check hieronder een kort overzichtje over het maken van de beste planning.