Wie Zlatan zegt, zegt beste Zweedse voetballer van de afgelopen 10 jaar. De voetballer krijgt als beloning een eigen standbeeld dat bijna anderhalf keer groter is dan hemzelf.

Tien keer op rij voetballer van het jaar in Zweden is niet niets. Sinds 1946 bestaat de uitreiking van de Guldbollen (Gouden bal) en het nog geen enkele voetballer gelukt om meer dan twee keer achter elkaar door de Zweedse voetbalbond (SvFF) gekroond te worden. Daarom eren de inwoners van Zweden Zlatan Ibrahimovic met een eigen standbeeld die op een belangrijke plek komt te staan. Het maar liefst 2,7 meter hoge standbeeld komt voor de Friends Arena in Solna. In de eerste wedstrijd die in dat stadion gespeeld werd, scoorde Ibrahimovic zijn legendarische goal tegen Engeland

In totaal heeft de 35-jarige voetballer al elf (!) keer de prijs in ontvangst mogen nemen. In 2005 ontving Ibrahimovic voor het eerst de Zweedse voetbalprijs. In 2006 was het Fredrik Ljungberg die er met de prijs vandoor ging. Vanaf 2007 was er geen speld tussen te krijgen en won Ibrahimovic keer op keer. De eerste winnaar ooit was Grunnar Gren die destijds voetbalde bij IFK Göteborg. Voor het stadion in Göteborg, het Ullevi stadion, staat een standbeeld van Gren. Dit standbeeld is alleen niet een half keer groter dan Gren. Volgens Zlatan voelt het onwerkelijk dat hij zo’n groot standbeeld krijgt: “Meestal krijg je een standbeeld als je overleden bent. Maar ik ben nog in leven. Als ik ooit sterf, zal dit standbeeld voor altijd voortleven”

Alsof het niets is

De Zweedse voetballer heeft het niet moeilijk met de prijzen en snapt wel waarom hij de prijzen krijgt. “Velen zullen denken ‘Waarom hij?’, maar ik heb er vijftien jaar lang bij de nationale ploeg en twintig jaar op clubniveau keihard voor gewerkt. Ik voel de waardering daarvoor.” Het ego van de voetballer is dan ook iets waar hij wel om bekend staat en wat ook in zijn boek Ik Zlatan te lezen is.

Een flinke beloning

Ibrahimovic is niet alleen een van de beste voetballers, hij behoort met zijn jaarsalaris van ongeveer 33 miljoen ook tot de best betaalde voetballers ter wereld. Christiano Ronaldo verdient het meest en heeft een jaarsalaris van meer dan 77 miljoen per jaar! Deze best betaalde voetballer onthulde in 2014 zijn eigen standbeeld op het Portugese eiland Madeira. Ook hij had nooit gedacht om een eigen standbeeld te krijgen en noemde het standbeeld knapper dan hijzelf! Ronaldo’s fans dachten daar anders over en vonden het gezicht van het standbeeld niet op de voetballer lijken. Wat ook erg opvalt aan Christano’s standbeeld, is dat er een flinke bobbel in zijn broekje zit. De voetballer trok zich daar niets van aan, of uit. Awkward…

Wanneer de onthulling van Zlatan zijn megastandbeeld is, is nog niet bekend. Wie weet wat er in zijn broekje zit…