Sandy Hook Promise, een Amerikaanse organisatie tegen wapengeweld, plaatste vrijdag een romantisch filmpje op YouTube over twee studenten en gaat viral. Aan het einde van het filmpje blijkt namelijk dat het filmpje toch niet romantisch is.

Bekijk het filmpje voordat je verder leest!

De boodschap van het filmpje is dus niet dat eenzame jongens zoals Evan hun vrienden aan het eind van het schooljaar vinden door middel van een tafel in de bieb. Nee, het filmpje gaat veel dieper en laat je schrikken. Was het jou opgevallen dat er een jongen aanwezig was in het filmpje die zich bezighield met wapens?

Sandy Hook Promise

Natuurlijk word je in het filmpje een beetje op het verkeerde been gezet. Je focust je op het liefdesverhaal van Evan, omdat daar het meest van te zien is. Maar de boodschap van Sandy Hook Promise wordt daarmee wel versterkt. Het valt niet op dat de jongen zich bezighield met wapens, omdat we veel te druk waren met onze eigen dingen.

Sandy Hook is de basisschool in de staat Connecticut waar in 2012 de op een na dodelijkste schietpartij van Amerika plaatsvond. De oprichters van Sandy Hook Promise zijn de ouders die hun 6-jarige zoontje verloren bij deze aanslag. Met de organisatie willen ze wapengeweld voorkomen en dit filmpje is onderdeel van de campagne “Know the signs”. Volgens de stichting zijn aanslagen met wapens te voorkomen, omdat degene die de aanslag plant zich vaak anders gaat gedragen of het er met iemand over gaat hebben. Mensen weten niet hoe ze daarop moeten reageren en nemen het met een korreltje zout, maar dat kan vreselijk misgaan.

Columbine High School

In 1999 vond de meest dodelijke, gewapende aanslag plaats in Amerika op Columbine High School. Twee studenten schreven werkstukken over aanslagen en het vermoorden van alles en iedereen dat leefde met bommen en geweren. De Engels docent vond het een goed verhaal, maar maakte zich zorgen en belde de ouders. De ouders van de jongens spraken hen erop aan, maar volgens de jongens was het gebaseerd op niks en was het gewoon een verhaal. Niets bleek minder waar te zijn. In april van dat jaar pleegden de studenten een aanslag op hun school met automatische geweren en zelfgemaakte pijpbommen. Niemand zag dit aankomen, maar achteraf wisten veel mensen ervan zonder dat ze het zelf wisten. De docent had het kunnen voorkomen, de ouders wisten ervan en wat oudere vrienden die de wapens hadden gekocht waren medeplichtig verklaard. Er kwamen maar liefst twaalf studenten om het leven en een student. Bekijk hieronder de documentaire over de aanslag.

In Nederland hoeven we ons nog niet zo snel zorgen te maken over zo’n gewapende aanslag. In Nederland mag je namelijk niet in het bezit zijn van een schietwapen zonder wapenvergunning. Toch is het goed dat wij Nederlanders dit filmpje ook te zien krijgen. We mogen blij zijn dat we in zo’n vredig land leven.