Het heeft een lange tijd geduurd, maar hij is er eindelijk toch echt: de eerste vliegende auto. Als je nu de driewieler van PAL-V koopt, zoef je volgend jaar vrolijk over alle files heen. Je moet er alleen wel een half miljoen euro voor over hebben. En je vliegbrevet halen. 

Rianne Veendorp

De Brabantse fabrikant heeft jarenlang aan het voertuig gewerkt. Het is een combinatie geworden van een helikopter en een auto. Op de weg gaat hij maximaal 160 kilometer per uur, tegen 180 kilometer per uur in de lucht. Wat wel een beetje jammer is, is dat je op dit moment alleen maar mag opstijgen en landen daar waar dat is toegestaan: op een vliegveld.

Foto: © PAL-V

De vliegende auto mag dus én de openbare weg op, én de lucht in. Zoals gezegd is er wel een vliegbrevet nodig voor de bestuurder en dat is helaas niet goedkoop. Reken maar op minimaal 10.000 euro. Aan Omroep Brabant vertelt topman Robert Dingemanse dat het voertuig voldoet aan alle bestaande veiligheidsstandaarden en regels. In plaats van een ontwerp te maken dat gebaseerd is op nog niet bestaande technologieën, zoals veel andere vliegende autofabrikanten hebben gedaan, richtte PAL-V zich bewust op bewezen technologieën. Hierdoor is het ook mogelijk om de verwachte leverdatum te behalen.

Het duurt zo’n 5 a 10 minuten voordat de auto is omgebouwd en hij de lucht in kan. In theorie kan de PAL-V opstijgen vanaf airstrips, dit is een soort minilandingsbaan. Deze zouden alleen nog wel aangelegd moeten worden, dus tot die tijd staan we toch nog gezellig met zijn allen in de file voor Schiphol.