Iedereen zal (wel eens) strenge ouders hebben gehad. De één wat strenger dan de ander, maar het is blijft heerlijk dat er niemand meer aan je hoofd zeurt nu je misschien wel op jezelf woont. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat het gezeur van je ouders soms wel degelijk ergens goed voor is.

Karlijn Boddeüs

Van het opruimen van je kamer tot het maken van je huiswerk, het is het gezeur van je ouders dat nog nagalmt als je terugdenkt aan de middelbare school. Stiekem wist je wel dat je ouders het goed bedoelden en dat ze (soms) ook wel gelijk hadden. Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar de gevolgen van strenge ouders en hier heb je ze op een rijtje.

De oudste en de wijste

Ben je het oudste kind in de familie? Dan wist je natuurlijk al lang dat jij de slimste was, maar het is opnieuw bewezen. Dit keer door middel van je strenge opvoeding. Waarschijnlijk heb je dat zelf al gemerkt. Bij het oudste kind zijn de ouders vaak strenger met het kijken van televisie en letten ze beter op het thuiskomen met onvoldoendes. Ook heb je vast weleens geprobeerd je jongere broertje of zusje wat bij te brengen. Doordat jij deze kennis doorgaf heb je daar zelf opnieuw weer van geleerd. Wat is het toch fijn om de oudste te zijn!

 onvoldoendeWanneer je thuis komt zonder onvoldoende

Meer succes

This one’s for the ladies! Uit Brits onderzoek blijkt dat dochters van strenge moeders meer kans hebben een succesvolle carrière. Als je een strenge moeder hebt gehad ben je waarschijnlijk wel wat eisen gewend. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je na je studie nog wilt doorstuderen en dus kans hebt op een betere baan dan meiden met een mildere moeder. Ben je nog onder de twintig? Uit het onderzoek blijkt ook dat meiden met een strengere moeder minder kans maken op een tienerzwangerschap! Nog een keertje dan: Who run the world…?

run-the-worldOver succesvolle vrouwen gesproken

Dure zorg

Naar de tandarts gaan is voor velen een dingetje, maar de rekening die erbij komt kijken is voor niemand leuk. Het meeste wordt namelijk niet verzekerd, laat staan het vullen van je gaatje. Het viel kinderarts Maddelon de Jong-Lenters op dat kinderen met gaatjes anders met hun ouders communiceerden en zo bleek uit onderzoek dat kinderen met strenge ouders gemiddeld meer gaatjes hadden! Zijn jouw ouders streng geweest? Dan zal je ze niet zo snel bedanken, want dit gevolg kan jou vaker een hoge tandartsrekening bezorgen dan wanneer je niet zo streng opgevoed was.