In de Europese Unie blijven of niet, na de Brexit wordt er nu nog kritischer gekeken naar Europa. Frans Timmermans, de tweede man van de Europese Unie, vertelde gisteravond bij Jinek waarom De Europese Unie zo belangrijk is. Hij was zo op dreef dat hij zelfs applaus kreeg.

Rosalie Schraven

Oké, eventjes voor die paar mensen die het relaas van ome Frans gemist hebben:

Ja, er is een pro-Europees kamp en er zijn politici die anti-Europa zijn. Best handig om te weten in het bepalen waar je stem naartoe gaat 15 maart. Welke partij bij welk kamp hoort, zetten we daarom even voor je op een rijtje.

VVD
De VVD is pro-Europees, maar wil het volgende: De Europese Unie moet meer doen waar zij goed in is, namelijk het versterken van de economie en het creëren van banen. Maar Europa moet tegelijkertijd ook weer minder doen. Geen onnodige regels, geen geldverspilling en geen bemoeienis met onderwerpen die wij zelf wel kunnen regelen. Kortom: minder onzin uit Brussel, maar alleen dingen die in het Nederlandse belang zijn.

CDA
Ook het CDA is pro-Europa en zegt het volgende: “Wij kiezen voor een sterker Europa, dat zich richt op haar kerntaken. Veiligheid en economische stabiliteit zijn voor ons de belangrijkste taken van de Europese Unie. Op het gebied van veiligheid is ook een  Europese samenwerking op defensiegebied nodig.”

PvdA
De PvdA wil met hulp van de EU meer banen in Nederland, banken en bonussen aanpakken, een Europa dat samenwerkt in plaats van verdeelt, de banken weer laten werken voor de klant in plaats van voor de eigen winst, zaken die niet goed gaan in Europa veranderen en doorgeslagen marktdenken aanpakken.

SP
Waar blijven dan de Europa-kritische partijen? Nou, daar hebben we onder anderen de SP voor. Die wil minder macht voor de Europese Commissie en dat de EU zich alleen kan uitbreiden na de instemming via een referendum.

GroenLinks
Pro-Europa partij GroenLinks zegt het volgende over Europa: “Voor het aanpakken van grote problemen hebben we Europa hard nodig. Banken en vervuilde rivieren trekken zich niets aan van landsgrenzen en een goed klimaatbeleid slaagt alleen als andere Europese landen ook meedoen.”

D66
Ook D66 is pro-Europees en zegt dit: “Europese integratie is een waarborg voor vrede, veiligheid en welvaart. In een wereld met opkomende grootmachten en uitdagingen die landsgrenzen overschrijden is het cruciaal dat Europa samenwerkt.”

PVV
De PVV is de politieke partij die het meest anti-Europa is. Hun beleid met betrekking tot de EU is dan ook vrij simpel: eruit stappen.

ChristenUnie
De ChristenUnie is ook een Euro-kritische partij, maar iets minder rigoureus. Zij willen voorlopig geen verdere uitbreiding van de EU en vinden dat de begroting van de EU flink omlaag moet.

De EU?

Wil je nog even je geheugen opfrissen hoe de Europese Unie nu precies werkt? Check ons vlog over de EU van een tijdje geleden hieronder!