Goed nieuws voor de liefhebbers van de pretsigaret! De Tweede Kamer heeft deze week namelijk bepaald dat het telen van wiet vanaf nu gereguleerd gaat worden. Kort gezegd betekent dit dat de eigenaren van coffeeshops nu op een legale manier wiet in kunnen kopen. Maar er moet niet te vroeg worden gejuicht.

Colton Kats

Allereerst; het wetsvoorstel van D66 is nog niet definitief. Een (kleine) meerderheid in de Tweede Kamer heeft het voorstel aangenomen, maar dat wil niet zeggen dat de Eerste Kamer dat ook gaat doen. Het kan dus zomaar gebeuren dat het hele voorstel alsnog de prullenbak in gaat.

Ook is regulering van de wietteelt niet hetzelfde als volledige vrijheid voor alle telers in de dop. In het wetsvoorstel staat dat het kweken van wiet in principe verboden is, maar dat je vrijstelling kunt krijgen van die wet. Om dat te fixen moet je eerst van de Minister van Volksgezondheid, dat is Edith Schippers nu, een soort vergunning krijgen. Daarna moet je er voor zorgen dat er aan een hele lijst voorwaarden moet worden voldaan. De wiet moet bijvoorbeeld verpakt worden in gesloten verpakkingen van maximaal vijf gram wiet met een etiket erop.

Het wetsvoorstel is dus niet bedoeld om iedereen een vrijbrief te geven voor het kweken van wiet. Het grootste voordeel valt volgens de D66 te halen bij het feit dat het straks voor de georganiseerde misdaad en andere boefjes geen zin meer heeft om illegaal wiet te kweken. De grootste voordelen daarvan zijn dat de overheid zicht krijgt op de voorraad en de kwaliteit van de wiet, wat ook voor consumenten prettig is.

Als de Eerste Kamer het voorstel ook aanneemt, dan kan er binnenkort dus genoten worden van een volledig legale joint. Voor nu is het nog even behelpen met het gedoogbeleid en een stiekem stickie.