De mens heeft bizarre gewoontes om gezond en in leven te blijven. We kennen allemaal de middeltjes van onze moeders en oma’s. Drink genoeg water. Gember is goed voor je stembanden. Walnoten zorgen dat je dingen beter onthoudt. En tegenwoordig is wiet ook gewoon een medicijn.

Wiet is te gebruiken als medicatie, bijvoorbeeld tegen pijn of een ontsteking. Om niet meteen een coffeeshop in te hoeven duiken, werd door de overheid vastgelegd dat artsen hun patiënten cannabis mogen voorschrijven. Mits het geteeld en verwerkt is door het Bureau Medicale Cannabis (BMC). Zij zorgen ervoor dat de kwaliteit van de drug goed is en dat er voldoende zogenoemde mediwiet beschikbaar is voor patiënten. Het middel is tegenwoordig in veel apotheken te krijgen.

Dat moet toch handiger kunnen, moet het Amerikaanse koffiebedrijf Brewbudz gedacht hebben. Ze ontwikkelde daarom koffiepads waar wiet in verwerkt zit. Niet om iedereen high te krijgen, maar om de gezondheid van mensen te verbeteren. Een ‘revolutionair product’, zoals ze het zelf noemen, ‘dat een oplossing biedt voor mensen die dagelijks wiet gebruiken voor medische voordelen’. En wij dachten dat koffie van zichzelf al verslavend was…

Het bedrijf zal de wietplanten door middel van een speciaal proces verwerken in de koffiepads. Een duur grapje. Omgerekend zullen de pads rond de 7 euro per stuk gaan kosten. Je hoeft niet bang te zijn dat je bakkie pleur naar wiet zal smaken. De koffie zal (gelukkig) gewoon zijn koffiesmaak behouden. “Most importantly, you will enjoy your favorite delicious drink that fulfills your medicinal needs and personal tastes,” schrijft het bedrijf op hun website. De key zit hem in de combinatie van je lievelingsdrankje en dagelijkse medicatie. Hartstikke handig.

gbxiio6orjs-get-budding-1

Wiet straks van het potje naar het kopje.

Niet helemaal dus. Want, zo staat beschreven op de website van Informatiecentrum Cannabis: ‘Het gebruik van cannabis kan bijwerkingen hebben. Wie voor het eerst cannabis gebruikt, kan het beste in een veilige omgeving gaan zitten en zorgen dat er iemand in de buurt is. Cannabis kan psychische klachten verergeren. Het kan het reactie- en concentratievermogen verminderen. Cannabis gaat niet altijd samen met andere medicijnen.’ Bovenal is het belangrijk dat het gebruik van mediwiet uitgebreid besproken wordt met een arts, die de precieze hoeveelheid kan bepalen.

Is wiet in koffie, zoals Brewbudz van plan is, dan wel een goed idee? Jellinek is dé drugsexpert. “Als de koffie werkt, is het geen verkeerd voorstel van het bedrijf. Het is wel belangrijk dat er voldoende onderzoek naar wordt gedaan, en dat er goed nagedacht wordt over hoe de cannabis in de koffie verwerkt wordt,” vertelt Floor van Bakkum van Jellinek. “Het is in ieder geval beter om cannabis op deze manier binnen te krijgen, in plaats van roken. Dat zou ten alle tijden omzeild moeten worden.”

De koffie zou hetzelfde effect kunnen hebben als de thee, een van de al bestaande manieren om de mediwiet binnen te krijgen. Volgens Floor heeft het dezelfde werking, zolang de bestanddelen hetzelfde zijn. “Cannabis kan wel degelijk een goede medicatie zijn, maar het ligt er wel aan waarvoor. Bewezen is dat het werkt bij bijvoorbeeld kanker. Maar ten alle tijden zal er uitgebreid overlegd moeten worden met een arts.”

Floor legt uit dat je daarom niet bang hoeft te zijn dat je verslaafd zou kunnen raken aan de cannabiskoffie. “De cannabis wordt in zo’n klein percentage verwerkt in de koffie, en kan alleen als medicatie worden gebruikt, dus de kans op een verslaving is erg klein.”

De koffiepads van Brewbudz zullen tussen nu en volgend jaar maart verkrijgbaar zijn, mits je een doktersverklaring hebt, natuurlijk.

BMC maakte een infoclip over medicinale wiet.