Na onder andere Ajax en PSV is ook voetbalclub Excelsior druk bezig met het zoeken naar een nieuwe E-sporter. Via Pro Players NL zijn daarvoor kwalificatietoernooien georganiseerd. Na deze kwalificaties is er op Woudestein, het stadion van de Eredivisionist, een offline toernooi gehouden om te bepalen wie kans heeft om voor Excelsior uit te mogen komen in de E-divisie. Maar hoe bepaalt de Rotterdamse club uiteindelijk wie het wordt?

Ruben de Regt

Alan Reijnders (21) uit Rotterdam heeft zich gekwalificeerd voor het eindtoernooi bij Excelsior. Hij vertelt ons over zijn deelname: ‘’Via social media ben ik een stuk tegengekomen waarin stond dat Excelsior op zoek is naar een nieuwe E-sporter. Ik klikte erop en toen is het balletje gaan rollen. Iedereen vanaf 18 jaar mocht zich inschrijven tot een maximaal aantal deelnemers van 64. Met die 64 spelers werd er een knock-outtoernooi gespeeld tot de sterksten overbleven. Het inschrijven kostte vijf euro.’’

Let’s play

In totaal werden er acht kwalificatietoernooien gehouden. De beste vier spelers werden uitgenodigd voor het offline toernooi bij Excelsior. Het nadeel voor sommigen was dat alles op de PS4 werd gespeeld. Pech dus voor XBOX-gebruikers. Bij PSV werd vorig jaar overigens een XBOX-speler eerste op een Playstation-toernooi. Maar goed, de gekwalificeerde spelers werden op de Facebookpagina van Pro Players NL gedeeld.

Na de kwalificatieronde begon afgelopen woensdag eindelijk de eindfase bij Excelsior. 32 spelers, waaronder een aantal met internationale ervaring, werden ingedeeld in acht poules. Het Champions League-model werd gebruikt maar dan zonder returnwedstrijden. In het restaurant stonden acht televisies speelklaar naast elkaar opgesteld. Organisator Dave Ansems (30) legde de spelregels uit en vertelde wie voor welke tv moest gaan zitten. Meegereisde fans mochten van achter twee tafels en lint toekijken terwijl een cameraman van Excelsior achter de spelers langs liep om te filmen.

Uitstraling

Winnen met FIFA alleen is echter niet genoeg om Excelsiors nieuwste aanwinst te worden. Dave Ansems van Pro Players NL legt uit hoe de voetbalclub een keuze maakt: ‘’Naast het toernooi heeft iedereen de kans om zichzelf voor te stellen voor de camera en aan te geven waarom zij de nieuwe E-sporter van Excelsior moeten worden. In principe heeft iedereen evenveel kans, maar als je eerste wordt is die kans het grootst. Excelsior zoekt wel naar iemand die echt een binding heeft met de club, iemand die het liefst in Rotterdam woont.”

Alan overleefde de groepsfase niet. Het evenement werd uiteindelijk gewonnen door Tim van Doleweerd. Als zijn cameraminuutje net zo goed ging als het gamen dan wordt hij de nieuwe E-sporter van Excelsior, maar dat is nog even afwachten.