Gooi je smartphone zo snel mogelijk in de prullenbak en grijp terug op een oude Nokia waarmee je alleen maar kunt sms’en; is dat dan de enige oplossing? De diensten lijken daarvoor te belangrijk geworden in ons (sociale) leven. De oplossing voor dit probleem ligt volgens Maurits Martijn, schrijver van het boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’, ook meer bij de bedrijven dan bij de gebruikers. Toch kunnen we wel íets doen. Bewuster worden van hoe deze wereld werkt en beter kijken naar onze instellingen. In het laatste deel van deze serie bespreken we zes dingen die jij met je smartphone kunt doen om aan je privacy te werken. 

Remmelt Heltzel (lees het vorige artikel hier)

1. Ga verstandig(er) om met wachtwoorden

“Stap 1 is echt een wachtwoord of pincode op je smartphone. Ik weet niet of er mensen zijn die het nog niet hebben, maar doe het.” Uit een simpele rekensom blijkt ook dat je beter een pincode kunt kiezen, dan een patroon (wat mogelijk is bij Android-telefoons). Een patroon heeft veel minder mogelijkheden en kan dus sneller worden achterhaald.

Daarnaast raadt Martijn aan om niet overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. “Laatst lekte er miljoenen wachtwoorden van LinkedIn-gebruikers uit. Als jij daar tussen zit en je hebt maar één wachtwoord, kan iedereen ook in je Facebook, Instagram en Snapchat.” Hij zegt daarom dat je, zeker voor je belangrijkste zaken zoals Internet Bankieren en DigiD, andere wachtwoorden moet verzinnen. Niet het leukste werkje, helaas. Gelukkig kun je voor wachtwoordtips ook online terecht.

2. Update je smartphone en apps altijd zo snel mogelijk


Soms is een oudere versie van een app gewoon fijner. Je bent er aan gewend en je hebt geen zin in een kekke nieuwe interface of een nieuwe functie waar je niks om geeft. Toch adviseert Maurits Martijn om altijd zo snel mogelijk een update uit te voeren. “Met name de kleinere updates, van bijvoorbeeld versie 2.3 naar versie 2.4, zijn vaak bedoeld om zwakheden uit het systeem te halen. Om het veiliger te maken.”
Een nieuwe update betekent ook opnieuw de voorwaarden accepteren en die zouden nadelig veranderd kunnen zijn. “Uit onderzoek blijkt ook dat bijna iedere nieuwe privacyvoorwaarde nadelig is voor de gebruiker. Toch ben ik er voor om zo snel mogelijk updates uitvoeren, want ze zorgen er altijd voor dat het moeilijk wordt voor hackers of andere bedrijven om bij die data te komen.”
Ga dus even langs je plaatselijke appwinkel en kijk bij updates!

3. Check de instellingen van je smartphone…


Apps vragen altijd om toestemming als ze toegang willen tot bijvoorbeeld je microfoon of locatie. Maar niet iedere app heeft deze gegevens nodig. Waarom zou mijn favoriete spelletje toegang moeten hebben tot al mijn contacten? “Zet locatie uit voor alle apps, behalve waar het écht noodzakelijk is. Zoals Google Maps”, aldus Maurits. Zie hier hoe je voor Android of iPhone bij die instellingen komt.

…en van je social media.

Binnen Facebook zijn er opties om privacybewuster de dienst te gebruiken. Kijk onder het kopje instellingen bijvoorbeeld naar wie jou kan vinden en welke informatie je deelt. “Dit geldt ook voor Google, je kan een hoop aanpassen. Je zult altijd informatie blijven delen, maar het is nooit verkeerd om jezelf soms nog eens af te vragen: wat mogen andere gebruikers van mij zien en vinden?”

Ook bij Google kun je een aantal dingen aanpassen. Bij je privacy-instellingen kun je bijvoorbeeld aangeven of Google audiobestanden van je mag opslaan en analyseren en of Google altijd je locatie mag opvragen.

4. Ga niet zomaar op ieder WiFi-netwerk


Ideaal, al die koffietentjes en winkels met gratis WiFi. Zo kun je Facebooken zonder dat je databundel wordt verspilt. Maar volgens Maurits Martijn doen we dit allemaal te makkelijk. “Openbare WiFi-netwerken zijn altijd onveilig, dat is een vuistregel. Als je verbonden bent met zo’n netwerk, hebben mensen met een beetje verstand van technologie toegang tot bijna alles in je telefoon.” Vooral belangrijke zaken, zoals even geld overmaken naar een andere rekening, kun je dus beter doen vanuit je databundel.

5. Kijk naar alternatieven


Voor veel apps zijn er meerdere varianten te vinden in de App Store of in Google Play. “Als een app gratis is, kan je er vanuit gaan dat je betaalt met je data. Zoek dus naar een alternatief als een app direct om veel toegang vraagt.” Zie hierboven hoe je kunt zien welke apps toegang hebben tot welke informatie.
Voor sommige apps is switchen naar een alternatief minder praktisch. Zoals Linda Duits eerder al aangaf: als al je vrienden en familie WhatsApp gebruiken, sta je alleen als je switcht naar een alternatief. Maar, zegt Maurits: “WhatsApp is van Facebook en dat is een hele goede reden om over te stappen op iets anders. De belofte die WhatsApp deed ten tijde van de overname, om geen gegevens met Facebook te delen, is verscheurd.” Je kunt dus proberen om je vrienden en familie over te laten stappen op Signal, een door experts geprezenalternatief.

Het delen van informatie tussen WhatsApp en Facebook was overigens tijdelijk gestopt in de EU.


6.     Gebruik (ook op je telefoon) een AdBlocker


Sinds een half jaar heeft ook Apple het toegestaan om op je iPhone of iPad een AdBlocker te installeren. Dat is een app die advertenties tegenhoudt. Maurits Martijn geeft twee reden om AdBlockers wél te gebruiken. “Ten eerste worden we door die advertenties constant gevolgd door allerlei bedrijven die we niet kennen. Ten tweede komt de laatste jaren ‘malvertising’ op. Sommige advertenties bevatten virussen en de bedrijven die de advertenties aanbieden kunnen hier weinig tegen doen. Die advertenties vonden we afgelopen jaar onder andere bij de websites van NU.nl en de Telegraaf. Je hoeft er niet eens op te klikken om het virus te ontvangen.”

Voor sommige sites of online diensten zijn advertenties de belangrijkste inkomstenbron, dus maak wel een goede afweging. Als je beste vriend(in) als bijverdienste een blog bijhoudt, stop je dus ook met de sponsoring daarvan.