Waarom gebruiken we Google en Facebook eigenlijk? Met de data die Facebook en Google van mij hebben en de eventuele gevolgen hiervan in het achterhoofd, kwamen er twee bijzondere vragen in mij op: Waarom gebruiken we eigenlijk (nog steeds) social media? En waarom vertrouwen we deze bedrijven met persoonlijke informatie?

Remmelt Heltzel (lees het vorige artikel hier)

Linda Duits. Foto: Yasmin Roelofs

Linda Duits is onderzoeker op het gebied van Jeugd & Media, gespecialiseerd in populaire cultuur en het samenspel tussen media en identiteit. Volgens Linda zijn apps zo snel met ons leven verweven, dat het te makkelijk is om te zeggen dat je er dan maar mee moet stoppen. “Een groot gedeelte van ons sociale leven speelt zich daar af. Je krijgt via apps dingen mee die je niet meekrijgt als je er geen gebruik van maakt”, zegt Duits.

“Ook voor schoolzaken of een bijbaan is het simpelweg onmisbaar geworden. Voor een bepaalde opdracht, cursus of groep collega’s maken we een groepswhatsapp en/of Facebook-pagina aan, omdat de communicatie dan veel beter verloopt. Ermee stoppen zou simpelweg betekenen dat je jezelf buitensluit. Dat wil niemand anno 2016.”

Als je kijkt naar de opkomst van Facebook, zie je hoe snel dit is gegaan. Het bedrijf had zijn grootste groei slechts zeven jaar geleden. In 2010 kwamen er per seconde (!) 7,9 gebruikers bij.

Het aantal gebruikers van Facebook groeide in 2010 jaar met 74%.

Volgens Linda Duits moeten we niet doen alsof het mogelijk is direct met Google- en Facebookdiensten te stoppen. “Maar het is belangrijk dat we bewuster worden van wat deze verzameldrift betekent. Het is niet erg om je soms af te vragen of die bedrijven voor altijd het beste met jou voor zullen hebben.” De opkomst van Snapchat is een voorbeeld dat dit deels gebeurt. “Via Snapchat stuur je veel gerichter foto’s en het idee is dat ze daarna verdwijnen. Dus we zijn wel op zoek naar apps met meer controle.”

Waarom vertrouwen we bedrijven als Facebook en Google?

Esther Keymolen is techniekfilosoof en universitair docent bij eLaw Leiden – Centrum voor Recht en Digitale Technologie. In haar proefschrift deed ze onderzoek naar vertrouwen in online bedrijven. “Heel veel digitale diensten zoals Facebook, zoals Google, die zijn zo goed ontwikkeld, zo mooi vormgegeven dat ze eigenlijk verdwijnen uit onze ervaring. Google is een witte pagina met een leeg balkje, je ziet eigenlijk niks.”

Check het hele interview aan het begin van de pagina.