In deel #5 van onze serie over online privacy spreken we met Astrid Oosenbrug. Zij was tot voor kort lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en woordvoerster op het gebied van ICT en privacy. Hoe gaat de overheid om met data en online privacy?

Remmelt Heltzel

Is de overheid zich genoeg bewust van de gevaren die de dataverzameling door Google en Facebook met zich mee kan brengen?

Ik merk dat er in de Tweede Kamer te weinig aandacht voor is. Punten die ik vier jaar geleden probeerde aan te kaarten, worden nu eindelijk een beetje serieus genomen. Een debat over het feit dat de overheid gebruik maakt van Gmail komt helemaal onderaan de lijst.

Astrid Oosenbrug

Herkent u de gedachtegang van Maurits Martijn dat ook bij de overheid er een drift is om problemen op te lossen door meer data te verzamelen?


Absoluut, die zorgen deel ik met Maurits Martijn. Want wie meer data verzamelt, heeft ook meer verantwoordelijkheid en daar gaat het constant mis. Gegevens van burgers bij bepaalde gemeentes zijn niet goed beveiligd en liggen op straat. De overheid denkt meer in controle te zijn door meer data, maar het tegenovergestelde is waar.

Ik wilde bijvoorbeeld dat er één goed beveiligde site zou komen voor alle gemeentes. Maar decentralisatie; dus ook dat moesten de gemeentes zelf doen. Ik kom nu gemeentesites tegen zonder beveiligde verbinding. Dat kan gewoon niet, want als burger heb je geen keuze: je moet die website gebruiken. Moet je dan op zoek naar een privacy-vriendelijke gemeente om te wonen?

Worden er in Nederland steeds vaker beslissingen voor en over burgers gemaakt op basis van data?

Ja. De vraag of jij recht hebt op juridische hulp wordt binnenkort eerst volledig door een computer beoordeeld. Ook de overheid heeft een heilig vertrouwen in data, wat naar mijn idee onjuist is. Het wordt namelijk nog gevaarlijker als er een stukje data tussenkomt dat niet van jou is.

Er was een man die in het systeem stond als ‘vuurwapengevaarlijk’ en dat er gewoon niet uitkreeg.

Er was een man die in het systeem stond als ‘vuurwapengevaarlijk’ en dat er gewoon niet uitkreeg. Bij een systeemupdate stond het er weer tussen. Dat leverde ontzettend veel problemen op.

Moet er in de politiek iets veranderen op het gebied van privacybeleid?

De politiek gaat te langzaam. De dataverzameltrein rijdt al een paar jaar en de politiek staat nog op het perron. Er wordt achteraf bijgestuurd, maar de politiek moet meer naar de voorkant. Ik denk dat er vooral meer technische mensen de Kamer in moeten.

via GIPHY