Google en Facebook zijn op het gebied van het verzamelen van persoonlijke data de grootste spelers. Van Google Maps, Calendar en Docs, tot WhatsApp en Instagram, het wordt allemaal gerund door deze twee grote bedrijven. Beide bedrijven bieden de optie aan om data die ze over jou hebben verzameld op te vragen. Dit deed ik bij Google en dit kwam daar uit.

Remmelt Heltzel (lees het vorige deel uit deze serie hier)

Google

Persoonlijk gebruik ik Google nog meer dan Facebook. Ik zoek alles via Google, dit stuk is geschreven in Google Docs en ik heb qua navigatie nog nooit iets anders gebruikt dan Google Maps. Twee dingen in het mapje met mijn Google-data vielen mij direct op.

In het mapje ‘Searches’ staan alle zoekopdrachten die ik (sinds 2009, het jaar waarin ik blijkbaar een Google-account aan heb gemaakt) heb gedaan. Allemaal. Van iedere drie maanden sindsdien een document met daarin precies wat ik heb gegoogled en hoe laat. Via MyActivity, een andere dienst van Google, is ook nog te zien waar ik na een bepaalde zoekopdracht op heb geklikt. Zo zocht ik op 29 januari 2013 naar deze quote, afkomstig uit de serie Californication. Ik hoop dat de kerk nooit toegang zal hebben tot mijn Google-geschiedenis.

Op 29 januari 2013 zocht ik hier naar. Ja.

Het tweede opvallende mapje is ‘Location History’. Dit is één groot tekstbestand met daarin coördinaten. Het zijn alle keren dat Google sinds 2009 mijn locatie heeft opgeslagen. Via een andere internettool toverde ik deze data om tot een map met gedetailleerde routes. Zo kan ik per dag bekijken waar Google denkt dat ik ben geweest, hoe laat dit was en hoe lang.

In totaal heeft Google sinds 2012 bijna 850 duizend keer mijn locatie getraceerd en opgeslagen.

In mijn woonplaats Utrecht zijn de grote sterren de plekken die ik volgens Google het meest heb bezocht. Dat zijn mijn huis, woonplaatsen van goede vrienden en De Uithof, waar ik studeerde. De rondjes zijn andere veelbezochte plekken. Een driehoekje betekent dat Google vermoed dat ik op de fiets zat, een vierkantje per auto.

Hieronder zie je de route die ik volgens Google op 29 april 2015 heb afgelegd. Een totaal willekeurige dag uit mijn leven. Het oranje bolletje ben ik.

Volgens Google stond ik om 07:00 op,

was ik rond 10:00 in Amsterdam,

pakte ik rond 17:00 de trein terug,

was ik tussen 18:12 en 18:51 thuis,

tussen 18:59 en 19:37 in het centrum,

om vervolgens vanaf 19:44 thuis tot het einde van 29 april 2015 op de bank te liggen.

De locaties die Google van mij opslaat zijn dus behoorlijk juist.

De locaties die Google van mij opslaat zijn dus behoorlijk juist. Zo precies kan ik deze dag uit 2015 herbeleven. En als ik wil, kan ik dit ook doen met 29 april 2013, of 2012. Of een willekeurige andere dag.

Overigens weet ik door, jawel, Google Agenda ook dat de bovenstaande tijden kloppen. Ik had namelijk om 07:00 uur rijles, tussen 10:00 en 17:00 uur stage in Amsterdam en om 19:00 uur een vergadering in een kroeg waar ik destijds werkte. Als mijn baas dus ooit nog een keer claimt dat ik op die vergadering te laat was, heb ik onomstotelijk tegenbewijs.

Zo vraag je zelf data op bij Google!

Als je een Google-account hebt, kun je opvragen wat er sinds het begin over jou is bijgehouden en opgeslagen. Via de dienst TakeOut kun je deze gegevens opvragen.

  1. Klik op deze link, naar Google TakeOut
  2. Selecteer de diensten waar je graag gegevens over wilt ontvangen
  3. Binnen een paar dagen stuurt Google je een mail met daarin je gegevens
  4. Vooral de mapjes ‘Contacts’, ‘Searches’ en ‘Location History’ zijn interessant

Wees voorzichtig met deze bestanden. Hierin staan dingen die alleen voor jou bestemd zijn. Download de data dus niet op een gedeelde of openbare computer.

Mijn smartphone doet dus meer dan ik te zien krijg als ik ‘m gebruik. Hij slaat allerlei data op en brengt deze netjes naar bedrijven. Google en Facebook weten dingen over heel veel gebruikers die de gebruikers zelf waarschijnlijk niet eens weten.

Maar wat doen en kunnen bedrijven met deze informatie? Waarom willen ze zo graag alles over ons weten?