Google en Facebook zijn op het gebied van het verzamelen van persoonlijke data de grootste spelers. Van Google Maps, Calendar en Docs, tot WhatsApp en Instagram, het wordt allemaal gerund door deze twee grote bedrijven. Beide bedrijven bieden de optie aan om data die ze over jou hebben verzameld op te vragen. Ik deed dat als eerst bij Facebook en zat (ondanks dat ik het eigenlijk al een beetje wist) met open mond naar mijn computer te staren.

Remmelt Heltzel (lees deel #1 uit deze serie hier)

Wanneer je je gegevens opvraagt bij Facebook levert het bedrijf een mapje aan met bestanden die je kunt openen in je browser. Dat ziet er dan zo uit:

Onderwerpen waarvan Facebook denkt dat ik ze interessant vind

Links zie je alle kopjes van de data die Facebook mij heeft gemaild. Hierboven zie je het kopje ‘Ads’. Een deel van de waslijst aan trefwoorden die Facebook gebruikt om advertenties te laten zien die bij mij passen. Onderwerpen waarvan Facebook denkt dat ik er in geïnteresseerd ben. Waaronder een Amerikaans basketbalteam waar ik nog nooit van had gehoord, een kebabtent in Berlijn waar ik zo lekker heb gegeten dat ik het blijkbaar op Facebook heb opgezocht, verschillende artiesten en ‘Music of Ireland’. Ik zal ooit wel iets over Ierse muziek hebben opgezocht. Ik weet het niet meer, Facebook wel.

Facebook heeft al mijn persoonlijke berichten naar vrienden bewaard, van 2010 tot nu. Netjes onderverdeeld per persoon, op datum en tijd.

Wat nog meer?

Al mijn contacten met telefoonnummer (WTF Facebook?!). Wanneer mogelijk ook nog een mailadres, woonadres, verjaardag en werk. Het is een combinatie van informatie die de contacten zelf hebben ingevuld op Facebook en informatie die Facebook uit mijn contacten op m’n smartphone heeft gehaald.

Dit is een deel van wat er op mijn tijdlijn gebeurde op de dag dat ik mijn data aanvroeg. Dit gaat dus door tot december 2010.

 

Het kopje ‘Timeline’ geeft alles weer wat er (sinds 23 december 2010, de dag waarop ik blijkbaar Facebook aan heb gemaakt) is gebeurd op mijn tijdlijn. Op welke dag ik met wie vrienden werd, wat ik sindsdien heb gepost, wat anderen op mijn tijdlijn hebben gepost en naar welke evenementen ik ben geweest.

Verder: een lijst van alle keren dat ik heb ingelogd, waar dat was, hoe laat, onder welk IP-adres en met wat voor computer en browser. Een lijst van al mijn vrienden, mensen die mij volgen en mensen die ik als vriend heb verwijderd.

Zo vraag je zelf data op bij Facebook! 

Wil jij ook weten wie je eerste Facebook-vriend was? Of wat je in je eerste post beschreef?

  1. Ga naar www.facebook.com en klik rechtsboven op instellingen
  2. Bij ‘Algemeen’ vind je onderaan in het klein de zin: ‘Download a copy of your Facebook data’
  3. Vul je wachtwoord in en binnen een aantal dagen ontvang je een bestand met data over jezelf

Wees voorzichtig met dit bestand. Hierin staan dingen die alleen voor jou bestemd zijn. Download de data dus niet op een gedeelde of openbare computer.

Dat Facebook dus veel over mij weet, meer dan ik ooit had durven dromen, is dus wel duidelijk. Maar hoe zit dat met Google? Ben jij net zo benieuwd als ik? Check dan volgende week het artikel!