Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en gebruikt daarop verschillende apps. Toch is het gebruiken van smartphones niet altijd even veilig. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel informatie Facebook en Google van jou en mij hebben?
Remmelt Heltzel (lees deel #2 uit deze serie hier)
Om 8 uur ’s ochtends gaat mijn wekker af. Zonder na te denken pak ik mijn telefoon en druk de wekker uit. Via mijn Google Calendar-app check ik nog even of mijn eerste college inderdaad om 09:30 uur begint. Voordat ik besluit te gaan douchen, lees ik het nieuws via de apps van NU.nl en de Volkskrant. Omdat ik geen ochtendmens ben, scroll ik ook nog even door mijn Facebook-feed, om te kijken wat ik gemist heb terwijl ik sliep. Na het douchen open ik 9292 om te kijken hoe laat de bus naar school gaat. Ik reageer op WhatsApp op de ’s nachts binnengekomen appjes in groepsapps en laat mijn klasgenoot weten dat ik, zowaar, op tijd zal zijn voor de les.
Dit is een omschrijving van een gemiddelde ochtend. Ik sta er niet vaak meer bij stil, maar nog voordat ik mijn deur verlaat heb ik al vijf apps gebruikt om informatie op te vragen en/of te delen. Mijn smartphoneis m’n wekker, agenda, nieuwsvoorziener en planner. Onmisbaar, vanaf het moment dat ik opsta tot ik weer in bed lig.
Toch weet ik dat de apps op mijn smartphone meer doen dan alleen mij deze geweldige opties geven. Steeds vaker lees ik artikelen over apps die persoonlijke data en informatie verzamelen. Steeds vaker zie ik documentaires over bijvoorbeeld de onthullingen van Edward Snowden en over wat apps op de achtergrond eigenlijk allemaal over mij opslaan. En shit, dat is veel.
Waarom blijven we die apps gebruiken?
Maar ik ben mijn telefoon geen seconde minder gaan gebruiken. Waarom blijf ik apps gebruiken? Wat weten internetgiganten Facebook en Google eigenlijk precies over mij? Waarvoor wordt mijn data gebruikt en is dit gevaarlijk?
Om die vraag te beantwoorden kijken we eerst naar de omvang. Mijn data is natuurlijk maar van één persoon. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen dat ik niet de enige ben die op Facebook zit.

Bron: Newcom – Nationale Social Media Onderzoek 2017
In de bovenstaande afbeelding is te zien hoeveel Nederlanders gebruik maken van welke social media. 10,9 miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp, 10,4 miljoen Nederlanders zitten op Facebook. WhatsApp is onderdeel van Facebook en YouTube van Google, dus van al die mensen worden data verzameld. Daarnaast is Google in zowel Nederland als de rest van Europa veruit de meest gebruikte zoekmachine.

Bron: Newcom – Nationale Social Media Onderzoek 2017
Instagram (ook van Facebook) is van de jongeren. Meer dan tweederde van de 15- tot 19-jarigen zat in 2017 op Instagram.
Wereldwijd wordt geschat dat bijna 1,7 miljard mensen Facebook gebruiken. Dat is meer dan 20% van de wereldbevolking. Ruim 1 miljard wereldbewoners gebruiken WhatsApp.
Miljoenen mensen maken dus gebruik van social media. En veel van die social media slaan gegevens over jou op. Benieuwd wat Facebook allemaal over jou en mij weet? Volgende week meer!