Door Laura Okkersen – Hoe Amerikanen buiten Amerika kunnen stemmen kon je hier al lezen. Maar welke kandidaat kan er eigenlijk de meeste steun verwachten van deze “extra” stemmen?

De meeste expats lijken Clinton te steunen. Jennifer Kilian is een Amerikaanse die al dertig jaar in Nederland woont en zij begrijpt wel waarom Clinton zoveel steun krijgt vanuit het buitenland. “Ik denk dat veel Amerikanen in het buitenland wel voor Hillary stemmen als ze goed op de hoogte zijn, want zij zet zich in voor ons expats. Er geldt bijvoorbeeld een raar belastingsysteem voor Amerikanen in het buitenland en daar wil Hillary iets aan doen,” legt Kilian uit. Zelf is Kilian ook een Clinton-supporter: “Ik wil Trump nooit in het Witte Huis zien, maar dat is niet de enige reden dat ik op Hillary stem. Ik denk dat ze het goed zou kunnen. En ik heb maar twee keuzes, dus daar zal ik het mee moeten doen.” Kilian hoop dat alle stemgerechtigden gebruik gaan maken van hun stemrecht: “Meer dan voorgaande jaren heb ik het idee dat het heel belangrijk is om te stemmen. Ik probeer mensen dan ook echt te stimuleren om te gaan stemmen, omdat het belangrijk is dat Trump het niet haalt.”

“Als Obama voor een derde termijn ging, had ik zeker op hem gestemd.”

Kilian is niet de enige die Donald Trump het liefst buiten het Witte Huis houdt. Op Twitter spreken stemmers hun ongenoegen uit over de kandidaat met #NeverTrump. Sydney, de dochter van Richard Weith uit het vorige artikel, mag dit jaar voor het eerst haar stem uitbrengen. “Als Obama voor een derde termijn ging, had ik zeker op hem gestemd,” aldus Sydney. “Ik snap niet dat de twee huidige kandidaten uit de bus zijn gekomen als mogelijke volksvertegenwoordigers. Het is mijn eerste keer dat ik mag stemmen en ik verbaas mij hier echt over. Ik ga net als mijn vader op Clinton stemmen, maar vooral omdat ik Trump echt vreselijk vindt.” vervolgt ze. Voor Sydney maakt het niet uit dat Clinton een vrouw is: “Ik stem niet op Hillary omdat ze een vrouw is. Als er een mannelijke kandidaat was geweest die beter was, had ik op hem gestemd, maar ja Trump…”

Op Twitter gebruiken Clinton-supporters #ImWithHer om hun steun voor de vrouwelijke presidentskandidaat te uiten.

https://twitter.com/neonflash/status/783628550721200128

Hillary Clinton staat momenteel voor in de peilingen en ook wetenschappelijke voorspellingen wijzen in de richting van Clinton. De meeste absentee ballots druppelen de komende weken binnen bij de verschillende staten en ook die lijken dus overwegend positief voor de voormalige minister en first lady, maar wie er uiteindelijk in het Witte Huis mag slapen blijk op dinsdag acht november.