Mark Rutte zit op het toilet en kijkt naar een toiletrol waar ‘uitslag Oekraïne-referendum’ op staat. Snap je ‘m? Het is een van de cartoons die morgen (27 september) kans maakt op de jaarlijkse Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke cartoon.

Het lijkt zo simpel: Rutte’s brilletje en pretlachje maken hem een perfect slachtoffer voor een spotprent, maar de cartoons willen ook het nieuws op een luchtige manier begrijpelijk maken. Het afgelopen jaar is er weer voldoende gebeurd om over te tekenen en dat heeft de jury van de wedstrijd geweten: uit alle inzendingen werden uiteindelijk honderd tekeningen gekozen waar een winnaar uit zal komen. Een paar van de kanshebbers:

In cartoons kun je bekende mensen lekker voor gek zetten. Maar hoe ver kan je daarin gaan? In Jordanië werd zondag de cartoonist Nahad Hattar vermoord. Hij stond terecht voor het verspreiden van een cartoon die negatief was over de Islam, toen hij op de stoep van de rechtszaal werd doodgeschoten. Hattar had een cartoon gemaakt waarop een moslim in de hemel, liggend in bed met twee vrouwen, aan God vraagt of hij even wat wijn en nootjes kon halen. Veel moslims vonden de cartoon kwetsend. Hattar had gezegd dat hij niet het hele islamitische geloof wilde beledigen, maar alleen de extreme overtuiging van de diepgelovige moslims.

Politieke cartoons bestaan al jaren en weten zo nu en dan voor flink wat opschudding te zorgen. In 2005 publiceerde een Deense krant een gewaagde cartoon over de profeet Mohammed, waarna er grote rellen uitbraken. De cartoonist moest zelfs worden beschermd. Op 7 januari 2015 drongen terroristen het gebouw binnen van het Franse cartoon-magazine Charlie Hebdo. Ook zij hadden cartoons over Mohammed gemaakt. De winnaar van de Inktspotprijs van 2015 won met een cartoon over deze aanslagen:

dfaf609f-82f3-4e3c-837a-4db7e67a9df8