Door Remmelt Heltzel – Na het uitbrengen van hun stem, zitten Amerikanen op 8 november dus voor de TV te wachten op de uitslag van een aantal staten. We nemen samen met Victor Vlam de vier staten door die in november doorslaggevend kunnen zijn. Bijgestaan met een toffe bekende Amerikaan die er vandaan komt, gewoon zodat je een leuk feitje hebt als je een quiz speelt waar deze vraag nooit voorbij zal komen.

pink

Pink represent Pennsylvania.

Pennsylvania & Ohio
De staten van Pink (Pennsylvania) en die ene vent die Jurassic World en Transformers regisseerde (Steven Spielberg, Ohio) zijn beide swing states. “Vroeger waren dit belangrijke industriestaten voor Amerika. Maar van de staalfabrieken zijn er veel verdwenen en dus zijn veel mensen hun baan verloren. Hier hoopt Trump kans te maken. Hij komt op voor de boze, blank man die met een uitkering thuis zit. Daarom kan het in deze staten nog wel eens spannend worden.”

Dat die dikke van The Hangover hier vandaan komt heeft totaal niks te maken met het feit dat North Carolina een swing state is.

Dat die dikke van The Hangover hier vandaan komt heeft totaal niks te maken met het feit dat North Carolina een swing state is.

“North Carolina is een typische staat met veel diversiteit. Vroeger werden hier veel slaven gehouden, er is dus zowel een grote blanke als een grote zwarte gemeenschap. Ook hier hebben veel mensen hun baan verloren. Normaal ging North Carolina altijd naar de Republikeinen, tot er in 2008 ineens een Afro-Amerikaanse kandidaat genaamd Obama was. De vraag is nu dus, of Trump genoeg boze, blanke mannen weet te overtuigen. De zwarte gemeenschap stemt waarschijnlijk sowieso op Clinton. In deze staat gaat het echt spannend worden.”

flo-rida

Goh, Flo Rida komt uit Florida. Creatief gevonden. Echt.

“In Florida speelt nu een vooral het grote verschil tussen arm en rijk. Er heerst veel armoede, maar er zijn ook grote steden zoals Miami en Orlando waar meer rijkdom heerst. Er wonen ook veel ouderen die hun pensioen uitzitten, die stemmen vaak Republikeins.”

De campagnes van Hillary en Trump zullen zich dus vooral op deze vier staten gaan richten. Tot ergernis van de mensen die er wonen, want die worden de komende tijd gek van de telefoontjes, reclamespots en flyers. “Die kijken echt uit naar 9 november, als alles erop zit”, zegt Victor Vlam. Ik eigenlijk ook, maar meer omdat ik sinds de Citotoets niet tegen wachten op een uitslag kan.