Met nog een maandje tot de verkiezingen zijn de voorbereidingen al volop bezig. Zoals altijd hangen de verkiezingsposters overal en nergens, zijn er lange debatten op televisie en duiken er boven gemiddeld veel filmpjes van lijsttrekkers op. Maar dit is toch SAAI voor jongeren? Gelukkig voor degene die voor het eerst mogen stemmen, zijn er initiatieven gestart die meer bij de jongere generatie passen. Voor het geval dat je ze nog niet op een rijtje had, vind je hier een overzichtje.
Rosalie Schraven
Organisatie voor motivatie
Ongeveer 850.000 jongeren mogen deze verkiezingen voor het eerst hun stem uitbrengen. De Stembus 2017 is in leven geroepen om deze jongeren aan te sporen om te gaan stemmen. Het begon met een groepje actievelingen op Twitter, onder wie Tim Hofman, die een paar weken geleden grapten over de politieke betrokkenheid en nu is het uitgelopen tot een organisatie die jongeren offline en online motiveert om te stemmen. Zo maken ze samen met Blendle de Verkiesbrief een wekelijkse nieuwsbrief over de politiek speciaal voor jongeren gemaakt.
De Stembus 2017 kreeg al snel publiciteit bij onder meer De Wereld Draait Door.
Dit zijn de meest besproken gesprekken van afgelopen week, met o.a. @debroervanroos over @destembus2017 -> https://t.co/3eEy56D2IK pic.twitter.com/GR1HxzJUF3
— DeWereldDraaitDoor (@dwdd) February 5, 2017
Keuzeadvies
Een speciale stemwijzer voor jongeren was het idee van NPO. Zij hebben de partijwijzer online gezet. Na het doorlopen van 16 stappen krijg je een stemadvies met de partijen die volgens de test het beste bij jou passen.
Welke politieke partij krijgt jouw stem? Doe de 3FM Partijwijzer: https://t.co/Ac8dsNgPtU #3FM pic.twitter.com/7gToyP6E0C
— NPO 3FM (@3FM) February 7, 2017
Verkiezingscollege
Editie NL is eind januari begonnen met hun eigen brug te leggen tussen de politiek en de jongeren. Elke maandag tot de verkiezingen nodigen zij een politicus uit die voor de klas komt op een MBO-school in Den Haag. Dit noemen zij ‘De Klas Kiest’. De jongeren uit deze klas zijn niet de enige die vragen mogen stellen, het bezoek wordt ook live gestreamd op de Facebookpagina van Editie NL. Zo kan iedereen reageren tijdens het vragenuurtje. Lodewijk Asscher (PvdA) mocht de spits afbijten, Jesse Klaver (GroenLinks) zou vorige week komen, maar hij was ziek en deze week was de beurt aan Sybrand Buma (CDA).
“Er wordt goed gereageerd op de livestream”, zegt Felix den Hartog, eindredacteur bij Editie NL. “De klas vindt het hartstikke leuk om in gesprek te gaan met de lijsttrekkers, maar ook op social media wordt veel gereageerd op het vragenuurtje. Tijdens deze sessies komen onderwerpen aan bod die voor jongeren interessant zijn, bijvoorbeeld festivals, maar de debatten op televisie niet halen. Zo proberen we op een toegankelijke manier zoveel mogelijk jongeren te bewegen om te gaan stemmen.”
Kijk hier hoe Buma voor de klas stond.
Volgende week maandag komt Jesse Klaver bij ‘De Klas Kiest’.
En vergeet natuurlijk niet om TMI in de gaten te houden de komende tijd, want ook hier vind je alle info die je nodig hebt.