De winterjas mag weer aan en je moet altijd je paraplu op zak hebben. Het zomerse weer is nu écht voorbij. Voor sommige mensen heeft dit een groot gevolg: de winterdip. Er wordt geschat dat vijftien tot twintig procent van de wereldpopulatie last heeft van de winterdip. Maar hoe krijg je hem nou en, nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Julia Bartelink

Wat is een winterdip?

Heb je het gevoel dat je meer slaap nodig hebt, heb je een sombere stemming, een lusteloos gevoel en heb je veel meer honger dan normaal? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een winterdipje. Het is dus niet zo raar dat jij je bed niet uit kan komen wanneer je het eerste uur les hebt. De dip wordt veroorzaakt doordat de zon minder schijnt, waardoor je minder wordt blootgesteld aan licht.

Buiten zijn en bewegen?!

Wat nog belangrijker is: wat kan je eraan doen? Wanneer het weer zo grauw is heb je al gauw de neiging om onder je dekens te kruipen en je favoriete Netflix-serie te bingewatchen. Toch is het beter om wat meer te gaan bewegen. Een andere tip is om meer naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld eens een rondje door je buurt wandelen of hardlopen. Dan combineer je het bewegen en het buiten zijn, twee vliegen in één klap!

Pitamientjes

Het is ook hartstikke belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet lekker veel groente en fruit zodat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Wanneer het winter wordt is het ook verstandig om vitamine D-tabletjes te slikken. Als de zon schijnt krijg jij je vitamine D binnen door het zonlicht. Aangezien de zon in de winter in ons kikkerlandje nergens te bekennen is krijg je al gauw een tekort hieraan.

Lichttherapie

Werken al deze tips niet en kom je maar niet van je winterdip af? Al eerder kon je lezen dat deze veroorzaakt wordt door een tekort aan licht. Wanneer je naar de huisarts gaat omdat je dip je té erg in de weg zit kan hij je doorverwijzen om ergens lichttherapie te krijgen. Nog een mogelijkheid is om een lamp te kopen die daglicht nabootst. Wanneer je aan je bureau zit om je huiswerk af te maken, zet je de lamp op je bureau en krijg jij je dagelijkse portie daglicht binnen!