Vandaag start in Nederland de Week Tegen Pesten. Ieder jaar wordt in september aandacht geschonken aan dit onderwerp op basis-en middelbare scholen door het hele land. Het thema van dit jaar: online pesten.

Arjan Ranjbar

Uit cijfers van het CBS blijkt dat online pesten een steeds groter wordend probleem is. Ruim elf procent van de jongeren tussen de vijftien en achttien gaven aan ervaring te hebben met cyberpesten. Dit varieert van roddels tot serieuze bedreigingen en zelfs stalken.

Vaak blijft pestgedrag niet alleen beperkt tot een lichtgevend beeldscherm. Zeker zeventig procent van de slachtoffers geeft aan dat ze zowel online als offline door dezelfde persoon gepest worden. Vaak zitten slachtoffers en daders bij elkaar op school. Voor het slachtoffer is er dus geen ontkomen meer aan. De komende week wordt er in klaslokalen door het hele land de nodige aandacht besteed aan het onderwerp.

Over dit onderwerp zijn in de loop der jaren de nodige films verschenen. Persoonlijke, kwetsbare verhalen, die op velen een diepe indruk maakten. TMI zette er een paar op een rijtje: deze films zouden niet misstaan als lesmateriaal in de klaslokalen volgende week.

Spijt!, 2013 (Nederland)

Een Nederlandse film, naar de bestseller van Carry Slee. David zit in de klas bij Jochem, die flink wordt gepest door een groepje klasgenoten. Hij probeert er iets van te zeggen, maar merkt al snel dat dat ‘m wel eens flink wat problemen kan opleveren. Zelfs de mentor van de klas, gymleraar Tino, doet niks tegen het pesten en gaat er zelfs een beetje in mee. Jochem raakt ondertussen bevriend met Vera, een klasgenote die ‘m probeert te helpen met zijn problemen. De vriendschap verandert in liefde, maar wanneer hij dat kenbaar maakt tijdens een klassenavond blijkt die liefde niet wederzijds. Vera is namelijk verliefd op David. En David op haar. Om de opdringerige Jochem af te wimpelen zoent Vera met één van zijn pesters, een klap die zowel David als Jochem niet meer te boven komen.

A Friend To Die For, 1994 (VS)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Angela is een slimme, ambitieuze studente van arme komaf. Op een dag verhuizen zij en haar ouders naar een slaperig voorstadje met voornamelijk rijke inwoners. Angela gaat daar naar de middelbare school, waar ze kennis maakt met Stacy, leidster van het cheerleader-team en één van de pupulaire meiden van school. Angela wilt niks liever dan geaccepteerd worden door en toetreden tot het groepje van Stacy. Ze doet ongelofelijk haar best, maar het lijkt averechts te werken. Stacy wordt het mikpunt van spot, waarna het uit de hand loopt.

After Lucia (Después de Lucia), 2012 (Mexico)

Alejandra verhuist na de dood van haar moeder samen met haar vader van een slaperig provinciestadje naar Mexico Stad. Haar vader weet ondanks een depressie binnen no-time weer zijn draai te vinden, maar voor Alejandra verloopt dit allemaal een stuk lastiger. Op een feestje van haar nieuwe school heeft ze seks met een jongen die het geheel filmt en verspreid onder de rest van de leerlingen. Alejandra wordt hierna het mikpunt van pesterijen. Ze durft haar vader uit schaamte niks te vertellen. Wanneer tijdens een schooltrip de pesterijen van kwaad tot erger gaan, heeft dit dramatische gevolgen.

Bang Bang You’re Dead, 2002 (VS)

Trevor is een buitenbeentje in zijn omgeving. Vorig schooljaar heeft hij in een vlaag van verstandsverbijstering gedreigd de school op te blazen. Hiervoor is hij een aantal maanden geschorst geweest. Wanneer hij na zijn schorsing weer terugkeert op school, wordt hij het slachtoffer van pestkoppen. De enigen bij wie Trevor terecht kan zijn een docent en een nieuw meisje op school, Jenny. Na een tijdje sluiten Trevor en Jenny zich aan bij een groepje kinderen die in hetzelfde schuitje zitten. De groep bedenkt een plan om wraak te nemen op de rest van de school, alleen Trevor voelt hier niks voor.

Klass, 2007 (Estland)

Joosep is een introverte jongen en daarom een makkelijke prooi voor een groepje pestkoppen op school. Kaspar zit in dezelfde klas als Joosep en kiest, zonder dat daadwerkelijk te willen, partij voor de alleenstaande Joosep. Dit blijkt een averechts effect te hebben, aangezien nu ook Kaspar het slachtoffer wordt van treiterijen. Anders, de leider van het groepje pesters, lijkt met de dag gemener en grover te worden. Op een gegeven moment is de maat vol en is een allesbepalend incident de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Joosep en Kaspar bedenken een vergeldingsactie om het de pestkoppen betaald te zetten.