Als je voor elke gebruikte gigabyte aan internet op je telefoon een euro zou krijgen, hoe rijk zou je dan zijn? Waarschijnlijk rijker dan een jaar geleden, want in een jaar tijd is ons dataverbruik verdubbeld!

In het voorjaar van 2016 is er in totaal zo’n 30 miljoen gigabyte aan data verbruikt. Vorig jaar was dit nog 15 miljoen, wat betekent dat ons 3G- en 4G-dataverbruik verdubbeld is. Voor de duidelijkheid: het versturen van een foto kost 2 MB en een het kijken van een Netflix film in HD kost 3 GB. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft hier onderzoek naar gedaan en denkt te weten waar deze verdubbeling door komt.

Acties van providers

De meeste providers zijn inmiddels overgestapt van 3G naar 4G en volgens het onderzoek van de ACM zou onder anderen daar slim mee om zijn gegaan door providers. “Er zijn de afgelopen tijd veel acties geweest van providers zodat klanten gebruik konden maken van veel grotere databundels”, zegt ACM-woordvoerder Pauline Gras op de site van de NOS.

Databundels worden steeds groter. Waar je vorig jaar nog voor €50 een databundel van 15 gigabyte had en een paar sms’jes, kun je nu voor €20 meer onbeperkt internetten, bellen en sms’en. Dat laatste maakt ook weer zijn comeback. Oldschool sms’en is weer terug van weg geweest en wordt vaak gratis aangeboden in de mobiele bundels. Volgens de ACM verstuurden we halverwege dit jaar zo’n 824 miljoen sms’jes!

5G

Terwijl wij ons dataverbruik verdubbelen en de providers overstappen naar 4G-netwerken, is de Europese Commissie deze week bezig geweest met het verkrijgen van 5G-frequenties. Vanaf 2020 moet het mogelijk zijn om heel Europa op 5G te internetten en WhatsAppen, met maximaal uitstel tot 2022. In 2018 moeten de Europese landen hun plannen bekend maken, met daarin de datum waarop zij verwachten dat 5G gebruikt kan worden. 5G-frequenties worden nu gebruikt voor digitale televisie en draadloze microfoons. Nog even wachten dus!