Kostte het jou vanochtend ook weer tien keer snoozen voordat je je bed uit rolde? Sla je de maandag sowieso het liefst helemaal over? Jij niet alleen! We zouden zonder aarzelen een week lang geen toetjes eten, geen seks hebben of geen alcohol drinken als dat een extra vrije dag op zou leveren. Dat blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van het Expedia Vacation Deprivation. Kortom: we hebben gewoon veel te weinig vrij!

Maxime Vernooij

De onderzoekers vroegen ruim duizend Nederlanders wat ze over zouden hebben voor extra vakantiedagen. En dat is nogal wat. Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 43 procent een week geen alcohol te willen drinken, 42 procent kan een week lang leven zonder toetje en 12 procent zou een week lang zonder seks doen. Zolang er maar een extra vakantiedag als beloning staat te wachten aan het eind van die week!

Alles om een dagje langer in bed te kunnen blijven liggen…

Wij Nederlanders vinden dat we te weinig vakantie hebben (ja, toch?!). Gemiddeld hebben Nederlanders 25 vakantiedagen. Uit het onderzoek blijkt dat ons gemiddelde, vergeleken met andere landen, best wel een prima aantal is. Maar dus gewoon niet genoeg. Het gekke is dat we van die 25 vakantiedagen, gemiddeld maar 22 opnemen. Klinkt ongelooflijk stom, maar daar hebben we natuurlijk een reden voor: door het ene jaar minder vakantiedagen op te nemen, kun je het jaar erop extra lang van je vakantie genieten. En Japanners doen dat, zoals met zoveel dingen, nog extremer: zij nemen gemiddeld maar 10 van de 22 vakantiedagen op!

Overigens zeurt niet iedere beroepstak over te weinig vakantiedagen. Mensen die in het onderwijs werken hebben over vrije tijd niets te klagen: 6 weken zomervakantie, 1 week herfstvakantie, 2 weken kerstvakantie, een weekje voorjaarsvakantie, nog een week of twee meivakantie… Is dat wel in verhouding?

Volgens Rianne is dat wel degelijk zo. Ze werkt als leerkracht op een basisschool. “Mensen die op een kantoor werken, zijn bijvoorbeeld om 5 uur klaar. Als je in het onderwijs werkt, ben je nooit helemaal klaar. Het is niet zo dat als de kinderen om half 3 naar huis gaan, jij ook kan gaan,” vertelt ze.

Het is ook maar net de keuze die je maakt, vindt Rianne. “Als je in het onderwijs werkt, weet je van tevoren dat je ongeveer tegelijkertijd vakantie hebt met de leerlingen. Er gelden simpelweg andere regels voor werken in het onderwijs dan voor een kantoorbaan.” En ook dat heeft voordelen: “Als je voor de klas staat, kun je niet zomaar wanneer het jou uitkomt vakantie opnemen. Bijvoorbeeld als er een goedkope vlucht voorbij komt. Reisjes die in de schoolvakanties vallen zijn vaak duurder dan op andere momenten. Met een kantoorbaan heb je die flexibiliteit vaak wel,” legt Rianne uit.

Wat wel opvallend is, is dat we een extra vakantiedag niet eens het allerbelangrijkste vinden. Een vrije dag staat dan wel op nummer 2 op het lijstje, een dag thuis kunnen werken scoort nog net iets hoger.

Benieuwd naar de resultaten van de andere landen uit het onderzoek? Bekijk het kaartje hier. Een week geen toetje, seks of alcohol dus. Het valt te proberen bij je baas… Waar we overigens niet over piekeren, is salaris inleveren voor een extra vakantiedag. Joe, daaaag!