Wat nou: ‘alle tieners zeggen ja tegen MDMA’? Wie er nog durft te beweren dat jongeren maar wat aanklooien met hun leven, zou voor de grap eens het onderzoek van de Landelijke Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moeten lezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de huidige generatie Y juist hartstikke braaf is!

Drugs, roken, comazuipen en herrie schoppen? Nee hoor, ‘de jeugd van tegenwoordig’ kan zich er blijkbaar geen voorstelling meer van maken. Ze roken minder, drinken minder, leren harden, studeren vaker en hebben vaker een baan. Ze zijn minder betrokken bij criminaliteit en gebruiken minder drugs dan de afgelopen jaren. Klinkt eigenlijk best saai.

Misschien kun jij je er niets bij voorstellen, als je voor de zoveelste keer met een flinke kater wakker wordt. Maar de cijfers uit het onderzoek liegen er niet om. Jongeren roken en drinken wel degelijk minder, en gebruiken minder drugs. Daartegenover staat dat ze beter hun best lijken te doen op school en hun vrije tijd vaker besteden aan een baantje.

Ook zijn ze vaker thuis. Van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar woont 40 procent nog bij hun ouders. Vooral jongens blijven langer onder de vleugels van hun mammie hangen. Vast een gevolg van hun onberispelijke gedrag. Klinkt allemaal helemaal niet zo gek, toch?

Hier lijkt het tegenwoordig meer op.

Hier lijkt het tegenwoordig meer op.

Wat cijfers op een rijtje:

      13 procent van de middelbare scholieren rookt weleens, en dat aantal is de afgelopen jaren gehalveerd. Jongvolwassenen kunnen minder goed afstand doen van hun peuk: een op de vijf steekt er iedere dag wel eentje op.

      Scholieren drinken minder, al heeft meer dan de helft van de jongeren ooit wel eens alcohol gedronken.

      Pubers doen het beter op school. 54 procent zit op het vmbo, waar dat 10 jaar geleden nog 57 procent was.

      Vier op de vijf jongeren heeft een baan, mede te danken aan de economische vooruitgang.

      Een kwart van de jongeren maakte ooit wel eens een vorm van criminaliteit mee, maar 10 jaar geleden was dat nog 40 procent.

Toch is deze softie-generatie niet helemaal een heilig boontje te noemen. Op gebied van cybercrime, diefstal en fraude op internet, daalt het aantal problemen waar jongeren bij betrokken zijn niet. De grootste voorbeelden in deze categorie zijn pesten en hacken. Daar zal nog aan gewerkt moeten worden. Maar je kunt natuurlijk moeilijk overal in uitblinken, toch?