Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke week wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Zondag trapten de Oranje Leeuwinnen het EK voetbal in eigen land af. Voor vrouwen, welteverstaan. Een kleine omschakeling om eerlijk te zijn. Maar een positieve, zo kon ik na 90 minuten concluderen. Een gillend, oranje stadion met een divers publiek. Jonge meisjes die hun voorbeelden willen zien, maar ook volwassen mannen die wel benieuwd waren. Oranje speelde tegen Noorwegen, een van de grootmachten in het Europese vrouwenvoetbal.

Brian Vesseur

De Noren werden compleet van de mat gespeeld. Dat gebeurde met aanvallend voetbal. De bal ging naar voren en er werd achterin niet eeuwig rondgetikt. De Nederlandse dames kregen enorm veel kansen en steraanvallers Vivianne Miedema en Lieke Martens hadden best een paar keer kunnen scoren. De enige doelpuntenmaakster was Shanice van de Sanden, die als een van de kleinste van het veld met het hoofd scoorde. 1-0 voor de Nederlanders.

Maar de wedstrijd was – behalve het aanvallende voetbal – ook leuk om hele andere reden. Zo gingen de dames na een overtreding niet theatraal naar de grond, waren er van schwalbes sowieso amper sprake en bovendien stond er niemand bij de cornervlag tijd te rekken. De dames spelen hard, maar eerlijk.

Een prachtig begin van een hopelijk mooi toernooi. Als je besluit te gaan kijken – wat 2,1 miljoen Nederlanders zondag al deden – zal je er geen spijt van krijgen. Behalve als je van schwalbes en tijdrekken houdt.