Misschien heb je zelf wel een Pelle-kapsel, werk je hard voor een ab-crack of volg je de zoveelste maffe haartrend. Schoonheidsidealen zijn er altijd geweest. Als je in de Middeleeuwen een goedgevulde buik had, dan was je een populair persoon. Die dikke pens was een teken van je rijkdom, daarom dat de koningen uit die tijd niet onder deden voor de gemiddelde sumoworstelaar. Tegenwoordig ligt dat net even anders.

In de vorige eeuw domineerde de filmindustrie onze schoonheidsidealen. In Hollywood liepen in de jaren twintig kleine vrouwen rond zonder teveel rondingen, waarna iedereen dat figuur wilde. Tien jaar later mochten de rondingen opeens weer wel, en zo veranderde dat steeds per decennium. In die tijd worden mannen vooral aangesproken op hun portemonnee: die moeten jeans dragen, een auto of motorfiets en een leren jack. In de jaren vijftig komt dankzij Elvis de gladde vetkuif daarbij om de hoek kijken.

13525281_656471974509276_1906408693_n1

De “Pelle-look”werd een paar jaar terug mateloos populair in Rotterdam. (Foto: Instagram Graziano Pelle @gpelle19_official)

En nu? Zijn we nog steeds zo beïnvloedbaar door de media? Absoluut. Schoonheidsidealen zijn iets van alle tijden. Altijd zijn er mensen die eruit willen zien zoals hun helden. Natuurlijk is dat niet alleen maar leuk. De mode-industrie is er vaak op aangesproken dat ze met hun (te) dunne modellen een slechte invloed hebben. Tegenwoordig wordt dan ook de nadruk gelegd op dat je vooral gezond moet blijven. Dus als jij je haar pimpelpaars wilt verven omdat je favoriete popster dat doet, kan dat nog steeds!