Gaat jouw video keihard viral? Reken er maar op dat je dan het gesprek van de dag bent. Voor sommigen geeft dat een kick, maar voor anderen is het ook superpraktisch. Het Utrechtse café ‘t Neutje ging viral nadat ze beveiligingsbeelden van een stelletje wanbetalers op Facebook zetten. En met succes.

Vergeet Opsporing Gezocht en wijkagent Bromsnor die de kat van je buurvrouw niet eens kan vinden; het internet spoort voortaan criminelen voor je op! De beelden van ‘t Neutje werden tienduizend keer gedeeld en binnen no-time konden de cafécriminelen (die voor 150 euro aan biertjes hadden weggetikt) niets anders doen dan met hangende pootjes de rekening te betalen. Ondertussen had Dumpert het probleem ook opgepikt en stonden ze met camera voor het café, net toen de gratis borrelaars naar buiten liepen. En dan kan je niet anders dan sportief toegeven dat je een domme fout hebt gemaakt.

Foto: DUIC.nl

De wanbetalers van Café ’t Neutje werden op bewakingscamera’s vastgelegd. (Foto: DUIC.nl)

Omdat Dumpert zoveel mensen bereikt, willen ze de politie zo nu en dan wel helpen. Vooral filmpjes waar zinloos geweld wordt gebruikt worden regelmatig op de site geplaatst. Hierdoor worden de daders aan de publieke schandpaal genageld en is de kans groter dat de politie deze lafbekken op kan sporen. In 2013 deelde de website het filmpje van de kopschoppers uit Eindhoven, waarna de politie werd overladen met tips waardoor de daders gepakt werden.

Zo gek is het niet dat Facebook wordt ingezet voor het goede doel: de pagina’s van regionale omroepen en politiebureaus staan vol met oproepen over diefstal en vermiste huisdieren. Af en toe komt het voor dat een persoon zelf viral gaat met zijn of haar probleem. Zo werden er al vermiste familieleden, orgaandonoren, banen en studentenkamers gevonden nadat de oproepen viral gingen.