De politie en recherche van Nederland maken vanaf vandaag gebruik van een systeem dat werkt met gezichtsherkenning. Zo kunnen verdachten makkelijker en sneller gevonden worden en dat betekent dat de boefjes nu nog voorzichtiger snoepjes bij de Kruidvat moeten stelen…

Stelen mag natuurlijk niet, maar het gaat hier niet om mensen die weleens een snoepje jatten. Het gaat hier om verdachten van misdrijven die te zien zijn op bewakingscamera’s. De politie werkte altijd al met vingerafdrukken, maar vanaf vandaag maken de politie en recherche ook gebruik van een nieuwe methode. Het filmpje of een foto dat van de verdachte is opgedoken wordt door een database met foto’s gehaald om zo sneller de verdachte te kunnen identificeren.

Database

In deze database staan zo’n 800.000 gezichten van al eerder veroordeelde criminelen en verdachten die nog niet veroordeeld zijn voor een misdrijf. Je komt in de database als je opgepakt bent voor een misdrijf waar je minstens een jaar cel voor kunt krijgen. Je foto uit een schimmig pashokje dat op je ID-kaart staat komt dus (gelukkig) niet in de database.  Blijk je toch onschuldig te zijn, maar ben je dus wel ooit een verdachte geweest en dus in de database te vinden? Dan moet je foto natuurlijk zo snel mogelijk verwijderd worden! Hoe snel dit gebeurt is alleen nog niet bekend… Dat is niet eerlijk en eigenlijk een inbreuk op je privacy. Je wilt natuurlijk niet vergeleken worden met criminelen!

De politie mag niet zomaar elk filmpje door de database halen. Er moet bewijs zijn dat de verdachte op het filmpje staat. Er mogen geen beelden met groepen mensen door de database gehaald worden, om te kijken of misschien wel per ongeluk iemand tussen zit die een misdrijf heeft begaan.

Privacy

Privacydeskundigen zijn niet blij met de gezichtsherkenning. Ze zijn bang dat je niet snel genoeg uit de database wordt verwijderd wanneer dit van toepassing is en vinden het een schending op je privacy. De politie vindt het juist een betere privacybescherming. Op de site van de NOS zegt de projectleider dat je foto nu minder snel op televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht komt.

Presentator Art Rooijakkers liet op NPO3 zien dat privacy steeds meer op de loer ligt door onze mobiele telefoon. Zo kunnen al je gegevens al van je gestolen worden wanneer je inlogt op een free wifi hotspot. In de aflevering kun je testen hoe privacyproof jij bent. Bekijk de aflevering via deze link en wie weet kom je er zo achter dat je misschien toch je wachtwoord moet veranderen…