India is een prachtig land, maar ook een beetje gek. Vergeleken met Nederland dan. Er zijn dan ook een paar dingetjes waar je rekening mee moet houden, mocht je deze reis gaan maken. Gelukkig zetten wij ze voor je op een rijtje.

Lauren Verbrugh

#1 Feelin’ Famous

Als je als bleekscheet rondloopt in Mumbai word je vaak aangesproken door wildvreemden met de vraag: “Can we take a selfie?”. Je knikt verlegen en opeens sta je middenin een Indische familie met een kind op je arm. En als je denkt dat het bij één foto blijft heb je het goed mis, want terwijl jij aan het poseren bent, vormt zich een rij van anderen die ook met je op de foto willen. Waarom ze dit doen? Als je met een blanke op de foto staat betekent dat dat je een rijk persoon kent en dat geeft status. De foto zal dan ook aan iedereen die het maar wil zien worden vertoond. en waarschijnlijk ook aan iedereen die het niet wil zien. Dus heb jij altijd al beroemd willen worden? Ga naar India en ervaar hoe het is!

#2 Turn on

Hoeveel knopjes kan je hebben om een lamp aan of uit te doen? Nou, in India heel veel! In bijna iedere hotelkamer zijn er lichtknopjes voor iedere lamp die er in de kamer aanwezig is. Best logisch, toch? Alleen wel een beetje onhandig als je 34 lampen in je kamer hebt en dus ook 34 knopjes op één paneel. Dus als je het grote licht aan het plafond in de kamer uit wil doen, maar je nachtlampje nog niet, dan ben je zo drie uur bezig om erachter te komen welk knopje bij welk licht hoort. Je geduld wordt met recht lichtelijk op de proef gesteld. Get it? Lichtelijk? Laat maar.

#3 Kiss Area

In India mag je in principe op straat niet zoenen. Hand in hand lopen mag nog net, maar klef doen is absoluut niet de bedoeling. Als je daar alleen al over begint bij jongeren op straat worden ze rood en lachen ze het weg. Maar op de boulevard en bij Fort Bandra in Mumbai kom je toch ontzettend veel romantische stelletjes tegen. Wat blijkt: er zijn plekken in de stad waar je wél met elkaar mag flikflooien. De Kiss-Area’s. Cuuute!

#4 Toet toet, boink boink

Het verkeer in India is CHAOS! Nou is dat in meerdere landen zo, maar in India is het wel redelijk extreem. Mensen lopen overal kris-kras door elkaar en steken over op een grote weg met drie banen, terwijl er auto’s met snelheden van 100 kilometer per uur aan komen razen. Als reiziger uit een net, georganiseerd land is dit best wel even een verandering. Tip: klem je vast aan de eerste de beste Indiër die wil oversteken en hoop dat je veilig de aan de overkant komt.

#5 Stemmen

15 maart gingen wij naar de stembus, maar een aantal weken eerder kruisten de Indiërs een vakje aan. Ze mochten stemmen tijdens een verkiezingsronde die je in Nederland met de gemeenteraadsverkiezingen kan vergelijken. Campagne voeren gebeurt in India heel anders dan hier, met enorme praalwagens met luide muziek en aanhangers die dagelijks de straat vullen. Als het dan eindelijk zo ver is en je hebt gestemd krijg je een streepje op je vinger. Dit is om er voor te zorgen dat mensen niet nog een keer terug kunnen komen om voor een tweede keer te stemmen. De tijdlijnen van Facebook en Instagram stromen vol met stemfies: breed lachend met je afgetekende vinger naar voren.

Deze productie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.