Aanstaande zondag op 2 april 2017 is de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Het wordt de 193e ontmoeting tussen de twee ploegen en het 153e competitieduel tussen de rivalen. Wij van TMI hebben voor jullie de top vijf meest opvallende Klassiekers op een rijtje gezet.

Door junior-redacteur Raoul Boddeüs

#5
Het begint allemaal bij de eerste Klassieker. Het in 1921 gepromoveerde ‘Feijenoord’, zoals de naam toen nog werd geschreven, speelt zijn eerste wedstrijd tegen Ajax op 9 oktober 1921 in ‘De Eerste Klasse West’. Ajax komt in Rotterdam op een 0-1 voorsprong via een afstandsschot van Theo Brokmann, dat via de onderkant van de lat achter Feyenoord-keeper Arend Moerman belandt. Het is niet helemaal duidelijk of de bal over de lijn is, maar scheidsrechter Boas ziet er een treffer in en uiteindelijk eindigt de eerste  wedstrijd tussen de twee in een 2-3 overwinning voor de club uit Amsterdam. Na afloop van het duel dient de gepromoveerde club een protest in tegen de goal van Theo Brokmann. Een commissie besluit een paar weken na het duel het doelpunt af te keuren en zo eindigt de eerste Klassieker in een 2-2 gelijkspel.

#4
In het seizoen van 1983/1984 wordt Feyenoord kampioen, maar krijgt het wel een flinke pak slaag in Amsterdam. Ajax behaalt de grootste overwinning ooit op Feyenoord, het wordt 8-2. Het is het laatste seizoen van Johan Cruijff als voetballer. De legendarische nummer 14 is vertrokken bij Ajax en naar Feyenoord gegaan. Cruijff wilde wraak nemen op Ajax, omdat hij was vertrokken door ruzie met het bestuur. Het lukte hem en Feyenoord om de beker en de competitie te winnen, terwijl Ajax achter bleef op de derde plek. Toch wordt het sterke Feyenoord, met onder andere Gullit in de basis, verslagen door de jonge talentvolle ploeg van Ajax. In het bijzonder het Deense talent Jesper Olsen en de jonge Marco van Basten zijn niet te stoppen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor vijf van de acht doelpunten.

#3
De meeste voetballiefhebbers onder jullie zullen zich deze wedstrijd nog wel herinneren. Feyenoord en Ajax treffen elkaar op 28 oktober 2016 in de derde ronde van de KNVB-Beker. We zitten in de laatste minuut van de blessuretijd en het lijkt op verlenging uit te lopen. Het is de 95e minuut en Feyenoord krijgt via een vrije trap de laatste kans op een treffer. De bal zweeft het strafschopgebied van Jasper Cillessen in en komt via het been van Joël Veltman in het doel terecht. De Kuip ontploft van vreugde. De scheidsrechter fluit gelijk na de goal af en Feyenoord heeft gewonnen. Ten koste van Ajax gaat Feyenoord door naar de volgende ronde en uiteindelijk winnen ze de beker.

#2
Op 21 januari 1968 wordt de kortste klassieker ooit gespeeld. Feyenoord komt al in de zevende minuut op een 0-1 voorsprong via Samardzic. Ajax doet snel wat terug en maakt in de 26e minuut gelijk. Er hangt echter een zware mist boven het veld. Blijkbaar te zwaar. Vlak na de gelijkmaker van Sjaak Swart kan het publiek al niets meer zien. Scheidsrechter Dorpmans besluit om de wedstrijd te staken en later in zijn geheel over te spelen. Op 30 maart wordt het duel overgespeeld en iss Ajax te sterk voor Feyenoord en wint het met 1-0.

#1
En op 1 de meest opvallende van de vijf Klassiekers. De in 2014 van Ajax naar Feyenoord getransfereerde keeper Kenneth Vermeer keept in de klassieker van 7 februari 2016 in het shirt van Feyenoord. Een Ajax-supporter uit Wageningen heeft een pop gemaakt met aan de ene kant ‘Vermeer 1’ en aan de andere kant ‘NSB’. De ‘supporter’ hangt de pop aan een strop aan de rand van vak 425. Ook roept de man tegen de oud-keeper van Ajax beledigingen als: “je moeder is een hoer”. De maker van de pop wordt aangeklaagd en zegt in de zaak dat het een uit de hand gelopen grap iss. De Amsterdamse rechtbank vatte het op als “voetbalgeweld in het algemeen” en vindt de actie daarom bedreigend voor de Feyenoord-keeper. De dader krijgt een stadionverbod van Ajax en de club zelf ontvangt van de KNVB een boete van 10.000 euro wegens het niet op tijd reageren op het incident.

Raoul Boddeüs (14) loopt twee dagen mee bij TMI.news voor zijn maatschappelijke stage. Wil jij ook stage lopen bij TMI? Stuur dan een mailtje naar [email protected]