Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke maandag wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Sebastian Vettel won afgelopen zondag de eerste Formule 1-race van het seizoen. De coureur van Ferrari versloeg in de Grand Prix van Australië iedereen met afstand. In de vernieuwde, stoere en snelle bolides konden Max Verstappen en zeker teamgenoot Daniel Ricciardo nog geen potten breken.

Max Verstappen eindigde op plek 5. Volgens teambaas Christian Horner zat er ook niet meer in voor de jonge Nederlander. Daniel Ricciardo, die uit Australië komt en dus goed wilde presteren op zijn ‘thuisbaan’, reed maar een paar rondjes op het circuit. Zijn auto werkte namelijk niet naar behoren.

Voorsprong voor Ferrari en Mercedes

Het is sneu voor de twee rijders, die zien dat Ferrari en Mercedes een flinke voorsprong hebben. Mercedes is al een paar jaar de beste, nu mengt Ferrari zich ook in die strijd. Bijvoorbeeld in de kwalificatie vóór de race: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas (Mercedes) en Vettel (Ferrari) reden een seconde sneller dan Verstappen in zijn Red Bull.

Ook ín de wedstrijd bleek de Ferrari enorm snel te zijn: nummer één Vettel haalde iedereen buiten de top zes een rondje in. Toch betekent dat niet dat Verstappen kansloos is voor de rest van het seizoen.

Renstallen

De Formule 1 heeft sinds dit seizoen een nieuwe eigenaar. Bernie Ecclestone – de oude baas van de F1 – hield van geld en zorgde dat de sponsors hém betaalden. Liberty Media, de nieuwe eigenaar, wil de sport weer maken zoals hij is bedoeld: spannend en aantrekkelijk voor de fans.

Daarom moesten de wagens dit jaar anders: sneller, sterker en groter. De renstallen moesten dus aan de slag om dat allemaal te veranderen. Dat is bij Ferrari en Mercedes dus wat beter gelukt dan bij Red Bull. Maar net zoals altijd mag je in de loop van het seizoen je auto gewoon blijven verbeteren.

Maak je dus geen zorgen: 1 geniale ingeving van een Red Bull-monteur en onze Mad Max wint opeens alles.