Verslaving, wat is dat eigenlijk? Lekker eten, seks of dat gevoel dat je wakker wordt en beseft dat je nog een paar keer op de snooze-knop kan drukken, het zijn allemaal voorbeelden waar je heel blij van kan worden. Op dat moment komt er in je hersenen het stofje dopamine vrij. Hierdoor krijgen we dat blije gevoel. Dit gebeurt ook je als je rookt of helemaal in je element bent met gamen. Een logisch gevolg is dat je het vaker wilt gaan doen, en dan ligt verslaving op de loer.

Maar hoe raak je nou precies verslaafd? In je hersenen zitten zogenaamde dopamine receptoren. De één heeft daar meer van dan de ander. De geluksvogels hebben er veel, zij worden al blij van een lekkere geur of een briesje op het gezicht. Maar als je er minder hebt, dan heb je meer heftige prikkels, zoals bijvoorbeeld drugs, nodig die ervoor zorgen dat je je heerlijk lekker kan voelen. Maar als je dat doet, wordt je aantal receptoren kleiner, waardoor je een steeds grotere dosis nodig hebt. Als je daar dan aan toegeeft, raak je verslaafd.

Uiteraard kunnen niet alleen drugs verslavend werken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand is daar wel aan verslaafd, zoals in deze serie van TLC te zien is.

Koffieverslaving, maar dan anders:

Deze meid eet zandgebakjes:

Roken is al een ongezonde verslaving, nu een stapje verder:

Oké, nog eentje dan. Omnomnom: