Door Saskia Nelissen – ‘Politievakbond steunt Geert Wilders tijdens verkiezingen.’ In Nederland zouden we raar opkijken van een krantenkop als deze. Maar in Amerika is dit heel normaal. Afgelopen week sprak de grootste nationale politievakbond zich uit vóór Trump.

The Fraternal Order of Police is een politievakbond met meer dan 250.000 leden. Met een brief op Twitter liet de vakbond weten Donald Trump dé geschikte president te vinden, omdat hij zich volgens de vakbond het beste inzet voor de rechtshandhaving.

Endorsements
In Amerika is het veel normaler dan in Nederland dat bepaalde groepen de kant van een presidentskandidaat kiezen, vertelt Amerika-deskundige Koen Petersen: “Georganiseerde groepen zoals vakbonden speelden tot in de jaren ’80 een belangrijke rol in het opinieklimaat van hun achterban. Met zogenoemde ‘endorsements’ probeerden zij hun achterban over te halen te stemmen op een bepaalde kandidaat.”

“En ook celebrities brachten al snel steunbetuigingen uit. In 1960 was zanger en acteur Harry Belafonte een voorman van de zwarte bevolking. Hij sprak zich in een commercial uit voor John F. Kennedy. Een primeur in die tijd! Sindsdien is ook dit fenomeen gegroeid.”

Meer voorbeelden van celebs die hun steun uitspraken zie je binnenkort bij TMI!