We doen het eigenlijk allemaal wel eens: vlak voordat we op de sneltrein naar dromenland stappen nog even een appje sturen, die spannende laatste aflevering van je favoriete serie afkijken of gewoon verveeld door je Facebook-timeline scrollen. Lig je vervolgens tot vier uur te woelen en sta je de volgende ochtend met wallen onder je ogen naast je bed? Leg die telefoon eens weg! 

Arjan Ranjbar 

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je leest over de gevaren van telefoongebruik voor het slapengaan. Doctoren waarschuwen al enige tijd voor de gevaren van het gebruik van elektrische apparaten in de slaapkamer. Nu blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting dat zeker één op de vijf jongeren tot zeventien jaar moeite heeft met in slaap vallen of ’s nachts doorslapen. Steeds meer melden zich met serieuze slaapproblemen bij slaapklinieken. De Hersenstichting zette de slaapgegevens van zeker 140.000 Nederlanders op een rijtje: nog nooit eerder is er zo’n uitgebreid onderzoek uitgevoerd in ons land.

Oorzaken

Voor slaapproblemen zijn natuurlijk verschillende oorzaken. Dat kan van alles zijn, zoals stress of een slechte levensstijl. Maar ook je mobiele telefoon kan een probleem zijn. De reden hiervan is het blauwe licht dat in elektrische apparaten verwerkt zit. Blauw licht zorgt ervoor dat het lichaam minder melatonine aanmaakt, het zogeheten ‘slaaphormoon’ wat ervoor zorgt dat je lichaam zich langzaam uitschakelt en in slaap valt.

Wetenschappers van de Harvard Medical School in de Verenigde Staten voerden eerder al een onderzoek uit waarbij ze proefpersonen twee weken lang lieten tukken in een laboratorium. De ene week lazen ze vlak voor het slapengaan een boek, de andere week van een tablet. Het resultaat? Na het gebruik van de e-reader vielen de proefpersonen minder gemakkelijk in slaap en werden ze de volgende ochtend vermoeider wakker. Uit bloedonderzoek kwam naar voren dat de personen die de tablet gebruikte minder melatonine in hun lichaam hadden zitten. Ze concludeerden dat dezelfde effecten optreden bij het gebruik van andere apparaten in bed, zoals je mobieltje.

Wat doe je eraan?

Nu denk je vast dat het wel meevalt; die slaap haal je immers in het weekend gewoon in, toch? Probleem is dat je daarmee je biologische klok compleet ontregeld en dus eigenlijk in een soort jetlag terecht komt. Daarnaast kunnen ernstige slaapproblemen klachten veroorzaken als overgewicht en depressie.

De beste oplossing is natuurlijk simpel: minstens een uur voor het slapengaan je telefoon wegleggen. Het liefst ver van je bed, zodat je ook niet in de verleiding komt om ‘m erbij te pakken. Zo kunnen je hersenen zich langzaamaan ‘in slaap sussen’. Ook is het handig om in het weekend niet langer dan één uur uit te slapen, zodat je biologische klok niet teveel ontregeld wordt.

Mocht je het écht niet kunnen laten: er zijn inmiddels apps die ervoor zorgen dat je mobiel in de avonduren minder blauw licht uitstraalt.