Dat Donald Trump niks met de strijd tegen klimaatverandering heeft, is wel duidelijk. De Amerikaanse president liet meerdere malen weten het Klimaatakkoord van Parijs een ‘bad deal’ te vinden en niet te geloven in klimaatverandering. Met het decreet dat hij gisteren tekende, zorgt hij er voor dat Obama’s klimaatbeleid geschrapt wordt. Ook is het nog maar de vraag wat dit voor het Akkoord zal betekenen.
Femke Visser
Gisteren tekende Trump een decreet dat ervoor moet zorgen dat de Amerikaanse regering zich minder mag bemoeien met de uitstoot van energiecentrales en voor meer banen in de kolenindustrie moet zorgen. Met het decreet, genaamd Energy Independence, zorgt hij er voor dat het Clean Power Plan van Obama wordt geschrapt. Daarnaast zal er minder geld naar klimaatbeleid gaan.
De kans dat de VS hun afspraken voor Parijs, namelijk 32% minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 2005, kunnen nakomen wordt hierdoor gering. Of ze ook daadwerkelijk uit het Akkoord willen stappen, is nog niet duidelijk en wordt niet benoemd in het decreet. Trump lijkt wel wat minder sceptisch wat betreft klimaatverandering. Een tijdje terug gaf hij nog toe dat klimaatverandering misschien het gevolg van de uitstoot van broeikasgassen kan zijn. Ook wil 71% van de Amerikanen dat de VS niet uit het Akkoord stappen. Ohja, en dit was trouwens dat Akkoord.
Een leidende rol speelt Amerika in ieder geval niet meer als het over de Akkoorden van Parijs gaat. Maar wie moet deze taak nu overnemen? In de EU liggen slechts een paar landen op schema betreft verminderen van uitstoot en hebben ze te maken met andere (interne) problemen. China is inmiddels de grootste investeerder in groene energie en lijkt daarmee het stokje wel over te willen nemen.
Als de grootste vervuiler uit het Akkoord stapt maakt dat het nakomen van de afspraken voor de andere landen een stuk moeilijker. Als de USA de vervuiling in eigen land niet tegen helpt te gaan wordt het pittig om de gemiddelde temperatuur op aarde 2℃ te laten dalen. Gelukkig kunnen de staten van Amerika zelfstandig hun milieubeleid voortzetten. Californië wil er bijvoorbeeld nog steeds voor zorgen dat hun uitstoot in 2030 met 40% wordt teruggedrongen. Ook zijn verschillende landen en milieubewegingen aan het kijken of ze Trump’s klimaatbeleid kunnen aanvechten bij de rechter.