Begin deze maand kwam het bericht naar buiten dat president Donald Trump van de Verenigde Staten de DACA-wet van zijn voorganger Obama terug wil draaien. Even leek het erop dat de Democraten en Republikeinen een akkoord zouden sluiten over dit omstreden besluit, maar die hoop lijkt na vorige week definitief vervlogen. Wat houdt deze maatregel nou precies in en wat betekent dit voor de ruim 800.000 migrantenkinderen die onder deze wet vallen?

Arjan Ranjbar

DACA
Nog altijd worden de Verenigde Staten bestempeld als The Land of Opportunity. Jaarlijks steken tienduizenden migranten er de grens over, in de hoop daar in hun eigen American Dream terecht te komen. Helaas lijkt deze wolk definitief te zijn doorgeprikt met de komst van president Trump.

Foto: Paul J. Richards / AFP

In 2012 werd de DACA-wet in het leven geroepen door toenmalig president Obama. DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals en heeft als doel om de groep kinderen die als illegalen naar de VS kwamen te beschermen tegen uitzetting. Deze ‘Dreamers’, zoals de kinderen genoemd worden, kregen met het programma de mogelijkheid om in de VS onderwijs te volgen of een werkvergunning te krijgen.

Verkiezingsbelofte
Al tijdens zijn verkiezingscampagne was illegale migratie één van de speerpunten. Trump beloofde streng op te treden tegen mensen zonder geldige verblijfspapieren. Met het terugtrekken van de wet bestaat er een mogelijkheid dat deze mensen nu alsnog de Verenigde Staten moeten verlaten, al heeft dat ‘geen prioriteit’ volgens de regering Trump.

Trump kondigde op Twitter zijn besluit aan, welke even later werd toegelicht door minister van justitie Jeff Sessions. Er zullen geen nieuwe aanvragen meer in behandeling worden genomen. Oude gevallen moeten binnen een maand verlenging aanvragen, voor maximaal twee jaar. Wat er hierna met deze mensen staat te gebeuren is niet bekend. Trump heeft het Amerikaanse Congres (een soort Eerste en Tweede Kamer samen) zes maanden de tijd gegeven om met een nieuw idee te komen.

Even was er hoop op een oplossing. Trump nodigde vorige week vertegenwoordigers van de Democratische partij uit op het Witte Huis voor een diner en overleg. Helaas kwam het hierbij niet tot een akkoord.

Reacties
Direct na het besluit volgde er een storm van kritiek. Zowel Democraten als gematigde Republikeinen vinden het intrekken van de wet onnodig, vooral omdat deze kinderen volledig geïntegreerd zijn, de taal spreken en een bijdrage leveren aan het land. Maar niet alleen in de politiek zijn ze niet te spreken over de beslissing van Trump. Ook mensenrechtenorganisaties en miljardenbedrijven als Google en Apple hebben zich fel uitgesproken tegen de gang van zaken. Oud-president Obama veroordeelde het besluit op zijn Facebook-pagina. “Deze jonge mensen aanvallen is fout – vooral omdat zij niks aan deze situatie kunnen doen”, schrijft hij. “Wat als de scheikundeleraar van je dochter of die vriendelijke buurman een ‘Dreamer’ is? Waar zouden we ze naartoe moeten sturen?”

Voor anderen gaan de huidige maatregelen weer niet ver genoeg. Er zijn Republikeinen die ervoor pleiten de wet direct stop te zetten, zonder te kijken naar andere mogelijkheden. Staten als Texas, Alabama en South Carolina dreigden zelfs met juridische stappen als de president de wet niet zou intrekken. Daartegenover staan New York en Washington, van origine Democratische staten: zij kondigden direct na het intrekken van de wet stappen aan tegen de president. Een oplossing lijkt voorlopig nog ver weg: ook in het congres, waar de Republikeinse partij van Trump een meerderheid heeft, heerst er verdeeldheid over de nieuwe invulling van de wet. Tot die tijd zullen 800.000 jonge Amerikanen in spanning moeten wachten op een besluit over hun toekomst.