Het Amsterdam Dance Event is volop gaande en ook dit jaar is het weer raak: er zijn gevaarlijke drugs opgedoken. Het Trimbos-instituut waarschuwt namelijk voor een mogelijk dodelijke xtc-pil. De pil, die de vorm heeft van het logo van Superman, bevat een zeer hoge dosis PMMA. Hierdoor kan de pil dodelijke gevolgen hebben.

Wat dat nou precies is, PMMA? PMA en PMMA zijn gevaarlijke stofjes die worden toegevoegd aan pillen en worden verkocht als XTC. Dit omdat de effecten van de stofjes op die van XTC lijken, maar zelf vele malen goedkoper zijn en bovendien makkelijker te verkrijgen. Deze stofjes zijn toegevoegd aan pillen en op de markt gebracht, waarschijnlijk door een tekort aan grondstoffen voor XTC. Ondanks dat de effecten van XTC, PMA en PMMA onwijs veel op elkaar lijken, zijn PMA en PMMA extreem gevaarlijk. De effecten zijn veel later voelbaar dan bij XTC, waardoor de gebruiker vaak nog een pil neemt omdat hij denkt dat hij een pil heeft genomen met een lage dosis. Daardoor komt het bij PMA en PMMA snel tot een overdosis. Het verschil tussen de voelbare effecten en een overdosis is namelijk maar heel klein. Je loopt hierdoor risico op onder andere dodelijke oververhitting en hart-, lever- en nierfalen.

De dosis PMMA in de roze Supermanpillen is zo hoog, dat inname hiervan dodelijk kan zijn. Het Trimbos-Instituut heeft dan ook een ‘Red-alert’ uitgeroepen. Aanleiding hiervan is dat er dit weekend één van de gevaarlijke roze pillen werd ingeleverd bij een testcentrum ergens in Nederland. Wanneer er volgens het Trimbos-Instituut drugs worden gevonden die een gevaar vormen voor de volksgezondheid wordt een ‘Red-Alert’ gestart. Gezondheidsinstanties en de media worden dan op de hoogte gebracht. Sinds dat de ‘Red-Alert’ is ingesteld, is deze slechts een paar keer in werking gesteld.

Hoeveel Supermanpillen er in omloop zijn is niet duidelijk. Vorig jaar was het ook al raak tijdens de periode waarin het Amsterdam Dance Event werd gehouden. Ook toen sloeg het Trimbos-instituut alarm vanwege gevaarlijke xtc-pillen, welke een zeer hoge dosis MDMA bevatten. Goed opletten dus, wanneer je 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt.