Plascontract, seniorenpardon, sjoemelzaad, Brexodus. We weten niet of Wordfeud deze woorden goed zou rekenen en ook niet of mensen dat überhaupt nog spelen. Het zijn vier van de tien woorden die genomineerd zijn voor ‘Woord van het Jaar 2016’. Een jaarlijkse wedstrijd van de Dikke van Dale die bepaalt wat het mooiste woord van het afgelopen jaar is.

Waarom ‘roeptoeteren’, ‘huisvrouwenporno’ en ‘discodel’ (dit is echt een ding…) niet genomineerd zijn, houdt mij al dagen bezig. Want wat maakt een woord als ‘seniorenpardon’ bijzonder als je ook deze opties hebt? En wat is er eigenlijk mis met een woord als ‘frikadelbroodje’ (of is het frikandelbroodje?), waar iedereen al blij van wordt bij het horen ervan? Zeg nou zelf, ken jij iemand die daadwerkelijk gelukkiger is geworden van een plascontract? Nee, natuurlijk niet.

We zetten alle officieel genomineerden even voor je op een rijtje. Dat maakt het kiezen straks misschien wat makkelijker. Stemmen kan onderaan. Oké, komt ie dan:

1. Brexodus

Dit is dus een gevolg van de Brexit. Weet je nog? Dat Groot-Brittannië opeens besloot ‘m te peren uit de Europese Unie? Nou, nu gaan al die Britten er dus zelf ook vandoor, want die hebben zoiets van: “ja, doei!”. Dat betekent Brexodus. Beetje domme actie dus, want die eilanden daar zijn straks leeg als de Brexodus zich voortzet.

2. Landarrest

Dit kan je eigenlijk best letterlijk nemen. Je bent gearresteerd door je eigen land. Als je iets geflikt hebt wat niet helemaal de bedoeling was, kan je een landarrest opgelegd krijgen. En dan zit je dus vast. Best saai woord dit eigenlijk.

3. Mediaweigeraar

Als je een mediaweigeraar bent, vertrouw je de boel niet. Je gelooft niet wat de standaard media je vertelt, maar leest alles op Twitter en Facebook. En dan krijg je dus dit soort taferelen.

4. Plascontract

Dit is de afspraak die gemaakt wordt tussen medewerkers en bewoners over het aantal keer dat ze mogen plassen. En dat is natuurlijk van de pot gerukt (haha). Nee, maar serieus. Moeten we dit soort gekke afspraken bekronen met zo’n prijs?

5. Pokémonterreur

JA, NATUURLIJK VERDIENT DIT WOORD EEN PLEKJE IN DE LIJST! Het is niet waarschijnlijk dat er daadwerkelijk mensen gelukkiger zijn geworden van het terreur veroorzaakt door Pokémon, maar het heeft ons zeker beziggehouden. Terwijl je eigenlijk je huiswerk moest maken, of die teringzooi op je kamer moest opruimen, of iets totaal anders moest doen wat natuurlijk veel minder leuk was: lekker die wijde Pokémon -wereld in! Zoals TMI’s Maurits ook al deed:

6. Seniorenpardon

Deze nominatie is gewoon heel saai. Als je vet oud bent, hoef je volgens deze wet niet meer te solliciteren. Sorry dat ik het zeg, maar: BORING. Oh, ik bedoel natuurlijk pardon.

7. Sjoemelzaad

Dit is sperma waarvan niemand weet waar het vandaan komt of van wie het is. Best ranzig. En heeft iemand hier überhaupt ooit last van? Overigens is er rondom dit woord al jarenlang een succesvol televisieprogramma te zien, genaamd ‘Spoorloos’.

8. Thuisterrorist

Thuisterrorist – “Iemand die een aanslag pleegt in zijn eigen omgeving of die zijn slachtoffers thuis, in het bijzijn van hun familie, vermoordt.”

Dit staat letterlijk in de Van Dale en WAAROM ZOU JE DIT WOORD IN GODSNAAM VERKIEZEN TOT WOORD VAN HET JAAR? Niemand wordt hier blij van. Echt helemaal niemand. Een discodel daarentegen…

9. Treitervlogger

Iemand die vlogs maakt over de irritante dingen die hij/zij uitspookt. Erg vermoeiend en in die tijd kun je net zo goed de vlogs van TMI kijken. Die zijn namelijk driehonderd keer zo leuk. En heel leerzaam. En interessant en zo. En we hebben hele lekkere vloggers. Is er dan geen enkel grappig filmpje van de bekendste treitervlogger van Nederland? Oordeel zelf maar of je hierom kan lachen.

10. Trumpisme

Alles wat Donald Trump zegt en doet, valt nu onder dit woord. En dat is eigenlijk best makkelijk, want anders kan je het allemaal niet meer bijhouden. Onder Trumpisme valt dus zowel ‘Grab them by the pussy’, als uitspraken over ingewikkelde interlandelijke conflicten en de regulering van Wall Street . Lekker brede betekenis dus. Wat denk je, Donald? Ga je deze verkiezing ook winnen?

Wil jij ook stemmen op het woord van het jaar? Ook al zijn bijna alle woorden onwijs saai? En ben jij ook nog steeds voorstander van ‘discodel’ als woord van het jaar? Doe dat dan vóór 19 december op www.woordvanhetjaar.vandale.nl. Je kan het ook op 26 mei doen, maar dan ben je te laat, want de uitslag wordt op 20 december bekend gemaakt. Dus ik zou het eerder doen.