De hitte buiten is misschien afgenomen, maar de temperatuur in sporthal De Schutskamp in Den Bosch neemt aankomend weekend alleen maar toe. Dan vindt namelijk de finale plaats van het derde Ramadan-zaalvoetbaltoernooi. Arda Havar, professioneel voetballer bij Kastamonuspor in Turkije, is alle keren van de partij. “De opzet is goed en ieder jaar wordt het weer professioneler. Er zijn betere scheidsrechters en je merkt dat er constant wordt gedacht: wat kunnen we aankomend toernooi beter doen?”

Het voetbaltoernooi is er niet zomaar eentje. Het staat namelijk helemaal in het teken van de ramadan, waarbij moslims alleen tussen zonsonder- en -opgang mogen eten. De wedstrijden worden daarom gespeeld tussen twaalf en drie uur ’s nachts en voorafgaand aan iedere game spreekt een imam de jongeren aan over de ramadan en de uitgangspunten van de vastenmaand.

Kampioen

“Dit is de derde keer dat ik mee doe en de afgelopen twee toernooien werd mijn team kampioen. Helaas is het team dit jaar wel uit elkaar gevallen en hebben we nu allemaal onze eigen groep, maar ook deze keer sta ik met mijn team Yakamos in de kwartfinales en heb ik er een goed gevoel over.”

Ondanks dat Arda ondertussen een professionele voetballer is, vindt hij het nog steeds hartstikke leuk om mee te doen met het toernooi. Ook al doet hij zelf helemaal niet aan de Ramadan. “Ik ben anders opgevoed dan de andere jongens; ik ben officieel ook moslim maar ik ben heel Nederlands opgegroeid. Ik doe eigenlijk mee met ieder toernooi dat ik kan spelen, want ik hou van het spelletje. Of ik kan een uur buiten hardlopen of ik kan even een toernooitje mee doen. Dan weet ik wel wat ik kies.”

Team Yakamos

Gezond

Arda doet misschien zelf niet mee met de vastenmaand, maar hij snapt wel goed dat zijn medespelers dat wel doen. “Ik vind het wel iets heel moois dat ze willen voelen wat de armen voelen”, vertelt de voetballer.

Maar de hele dag niets eten en je dan volstouwen, is natuurlijk niet gezond. Zo’n toernooi zorgt er dan voor dat je je stofwisseling toch nog aan de gang zet. “Anders sla je het allemaal op als vet.”

Alle hoeken en gaten

Het Ramadan-zaalvoetbaltoernooi wint dan ook aan populariteit. “In het eerste jaar deden allemaal mensen uit de omgeving mee, maar ondertussen komen de voetballers uit alle hoeken en gaten van het land. De spelers willen namelijk allemaal het beste team en trommelen daarom familie en vrienden op uit bijvoorbeeld Utrecht, Rotterdam of zelfs Antwerpen.”

“Mijn team bestaat uit twee jongens uit Den Bosch, twee uit Utrecht en twee uit Dordrecht”, zegt de voetballer. “Ook doen er een paar professionele zaalvoetballers uit de Eredivisie mee aan het toernooi en ben ik niet de enige die op professioneel niveau veldvoetbal speelt.”

Wil je meer over het Ramdan-zaalvoettoernooi weten? Kijk op de Facebookpagina.