Oh my Tamagotchi, het is echt waar. Dat ding waar je vroeger al je liefde, passie en hartstocht in stak (en dan vervolgens weer twee weken totaal vergat en liet sterven in de kast), komt terug! We hebben het natuurlijk niet over de hamster die je na drie weken zeiken eindelijk kreeg en die toch best tegen bleek te vallen. We hebben het natuurlijk over de Tamagotchi!

Anne Gordijn

Voor de mensen die niet meer weten wat een Tamagotchi is: jullie zijn sukkels. Maar vooruit dan, even een geheugenopfrissertje.

Het is dus een soort mini-robot met daarin een huisdier. En dat voer je dan de hele dag virtueel eten. En geef je virtuele liefde. Slaat eigenlijk helemaal nergens op als we het zo uitleggen, máár, dat ding was dus wel RA-ZEND populair!

Wat is er nou zo bijzonder aan dit stukje plastic, dat zo klein is dat het elke drie seconden uit je handen flikkert (tenzij je er een keycord aan hangt en dat dan om je nek doet, maar wie doet dat nou?). Nou, dat is te omschrijven als het ‘Tamagotchi-effect’. Ja, dit bestaat echt. Dan krijg je dus bepaalde gevoelens voor een robot of stuk speelgoed. Fucking creepy en raar, zou je denken, maar daar hadden wij dus vroeger allemaal last van.

De Tamagotchi was eind jaren ’90 razend populair, tot hij vervangen werd door de Nintendo DS en dat soort veel te technische spullen. Wie heeft dat nou allemaal nodig wanneer je een Tamagotchi hebt? Helemaal niemand zou je zeggen. Naja, blijkbaar wel dus. Anders werd ‘ie niet vervangen. Maar goed, de Tamagotchi raakte dus uit de mode en daar probeerden de makers in 2008 weer verandering in te brengen. Lukte niet helemaal, want de jeugd van toen moest dat ding blijkbaar niet meer. Maar nu is ie dus terug. Speciaal voor óns. Voor de mensen die ‘m zo lang hebben moeten missen. We kunnen wel janken.

Crying GIF - Find & Share on GIPHY

Vooralsnog is de nieuwe Tamagotchi alleen nog maar in Japan te koop en hij is een stukkie kleiner dan je gewend bent. Oh, en hij heeft een kleurenscherm, maar verder is ‘ie vrijwel hetzelfde. Voor iets minder dan 15 euro heb je het speeltje in huis. Het is nog niet bekend wanneer de Tamagotchi naar Nederland komt. Tot die tijd kunnen we alleen maar heel hard bidden en hopen.

Even afwachten of the return of the Tamagotchi net zo’n hype wordt als de wedergeboorte van Pokémon vorig jaar.