Het nieuwe collegejaar gaat bijna van start: tijd voor de ontgroening! Volgens de LKvV schreven vorig jaar bijna 10.000 nieuwe studenten zich in bij een studentenvereniging. Bij veel van deze verenigingen wordt je eerst een paar weken op de proef gesteld voordat je echt wordt toegelaten. Maar soms gaat het fout tijdens de ontgroening. 

Stef Snakkers (omslagfoto: Geenstijl)

Na de incidenten bij Vindicat heeft de Groningse vereniging de ontgroening in een wat vriendelijker jasje moeten steken. Maar goed ook dat de verenigingen op hun vingers worden getikt, want het verleden heeft al aangetoond dat het af en toe helemaal mis kan gaan.

1 De roetkapaffaire

In 1965 sterft David Rutgers van Rozenburg nadat hij bij zijn dispuutsontgroening een roetkap moest dragen. Het is nooit duidelijk geworden of hij doodging aan vergiftiging of verstikking. Het Utrechtsch Studenten Corps, waar het dispuut onderdeel van was, kwam in opspraak en veranderde de ‘groentijd’ in de ‘kennismakingstijd’ (KMT).

Foto: www.destadutrecht.nl

2 Dood na een liter jenever

Ook bij sommige studentenhuizen hoort een ontgroening. In een huis van het Groningse Vindicat komt in 1997 Reinout Pfeiffer om het leven: nieuwe bewoners moeten volgens traditie een liter jenever opdrinken. Reinout Pfeiffers epilepsie wordt hem fataal, hij stikt de opvolgende nacht in zijn kussen tijdens een aanval. Kort daarop rijdt een kampleider per ongeluk over een slapend aspirant-lid heen, die zwaar gewond raakt. Ook bij Vindicat werden de regels strenger, een minimum van zes uur slaap en een alcoholverbod waren de gevolgen.

3 Smerig slachtafval

Tijdens de ontgroening van de Rotterdamse vereniging Sanctus Laurentius in ’88 moesten de feuten door gangen met slachtafval kruipen. Niet ècht hygiënisch, want bacteriën in het rotte vlees zorgden dat je via wondjes makkelijk een huidziekte op kon lopen. Het verenigingsbestuur mocht over de knie en kreeg billenkoek. Later werd er geen slacht-, maar groenteafval gebruikt bij de ontgroeningen.

Slachtafval dus. Foto: 112groningen.nl

4 Poep in je haar en schuimbekken van de bruistabletten

In 2002 konden de Utrechtse studentenverenigingen Veritas en Unitas zwaaien naar de jaarlijkse subsidie. De hogeschool en universiteit trokken de steun in nadat onderzoek uitwees dat de nuldjaars onder andere bruistabletten moesten eten en poep in hun haar hadden gekregen.

5 In coma na zes liter water

In 2005 ging het mis bij de Groningse vereniging Albertus Magnus. Om lid te worden van de kroegcommissie doet een lid mee aan een spel en komt hij te vaak als verliezer uit de bus. Bij iedere verloren ronde moet hij een glas water drinken, in totaal zes liter. De ochtend erop krijgt hij een zware epileptische aanval en raakt hij in coma. Anderhalve dag later wordt hij wakker op de intensive care.