Van plan om in de komende jaren te beginnen aan een technische studie? Dan moet je geluk hebben! Zowel de Universiteit Twente als de Technische Universiteit Eindhoven zijn van plan een numerus fixus door te voeren op een aantal technische opleidingen. Dit betekent dat een opleiding een maximum aantal studenten vaststelt die deze opleiding mogen volgen.

De afgelopen tien jaar is de toestroom van technische studenten met 50% toegenomen. De universiteiten kunnen deze toename niet aan, want het zou namelijk ongeveer 450 miljoen euro per jaar extra kosten om de toename bij te kunnen houden. De Universiteiten willen dit probleem verhelpen met een numerus fixus, ook wel studentenstop genoemd. Dit houdt in dat er een grens ligt aan het aantal studenten die een bepaalde opleiding kunnen volgen.

lege-klas

Moet er gevreesd worden voor lege klassen?

Niet iedereen is het met de maatregelen eens. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt bijvoorbeeld dat de universiteiten dit probleem al hadden kunnen voorzien en eerder naar een andere oplossing hadden kunnen zoeken. Bovendien denken zij dat dit slechts tijdelijk een oplossing biedt waarvan de nieuwe studenten de dupe zullen worden.

Een aantal van de opleidingen waarbij de studentenstop wordt overwogen zijn de Klinische Technologie, Industrial Design, Technische Geneeskunde en Nanobiologie. Universiteit Twente zegt de maatregel al in het aankomende studiejaar door te willen voeren. Technische Universiteit Eindhoven is dit pas het jaar daarna van plan.