Nu het nieuwe studiejaar is begonnen is de run op studentenkamers ook weer op volle gang gekomen, aangezien een groot deel van de nieuwe studenten op zichzelf wil gaan wonen. Maar zo makkelijk gaat dat allemaal nog niet, want er is nog altijd een enorm tekort aan studentenkamers. Voornamelijk in Amsterdam en Utrecht kunnen veel studenten geen woonruimte vinden.

Duuuurrr

Het tekort aan kamers is niet de enige reden waarom een kamer vinden lastig is. Voor veel studenten zijn de kamers simpelweg onbetaalbaar geworden. Vooral in Nijmegen, Utrecht (beiden gemiddeld €399,-), Rotterdam (€405,-) en Den Haag (€409,-) gaat het grootste deel van de bijbaantjessalarissen op aan huur. Amsterdam spant al helemaal de kroon, daar betaal je gemiddeld meer dan een halve rug per maand voor een slaapkamer, vaak niet veel groter dan de gemiddelde bezemkast bij je ouders thuis: €529,-.

Sociaal doen met kutvragen

En mocht je dan al een kamer hebben gevonden die betaalbaar is, dan is er ook altijd eerst nog de gevreesde hospiteeravond. Studenten die inmiddels wel al een plekje veroverd hebben, geven aan dat het hospiteren het ergste onderdeel was van de zoektocht. Van standaard vragen als: ‘Wat voeg je toe aan ons huis?’ tot het totaal onzinnige als: ‘Wat voor kleur zou je hebben als je een stoel was?’, beantwoorden terwijl je liters huismerk bier wegtikt zonder al te dronken te worden om vervolgens een WhatsAppje te krijgen met de boodschap dat je toch niet helemaal bent wat de huisgenoten zoeken is de grootste nachtmerrie van de beginnende student.

Na de nachtmerrie begint de droom

Máár, mocht je een goedgevulde portemonnee hebben, spontaan kunnen reageren op rare vragen, een goede lever hebben die aardig wat drank aankan en simpelweg een beetje geluk hebben, dan ga je waarschijnlijk de mooiste jaren van je leven meemaken op die studentenkamer.

Maurits en Michiel hielpen je alvast met hospiteren!