Aanstaande woensdag gaan veel Nederlanders, net als onze Dennis, stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zeker wanneer je dit voor het eerst gaat doen kan dat best een beetje spannend zijn. Wáár moet je bijvoorbeeld stemmen?

Femke Visser

Stemmen doe je in een stembureau. Joh. Deze zitten vaak in een openbaar gebouw dat eigendom is van de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een school, gymzaal of een buurthuis. Stembureaus zijn op de dag van verkiezingen tussen 7:30 en 21:00 uur geopend. De eisen waar stembureaus aan moeten voldoen zijn:

  • Ze moeten voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook gehandicapten
  • Er geldt een rookverbod
  • Er mag niks worden verkocht
  • Het is verboden om de orde te verstoren
  • En er mag niks aanwezig zijn dat beïnvloedbaar kan zijn op de stemmers, bijvoorbeeld verkiezingsposters

Nederland telt inmiddels bijna tienduizend van zulke stembureaus waar kiesgerechtigden hun stem kunnen uitbrengen. Dit lijkt al heel veel, maar het was volgens de Nationale Jeugdraad nog niet genoeg. Omdat er nog te weinig jongeren naar de stembus gaan, wilden zij meer stembureaus op mbo-scholen, maar dit plan kwam te laat om het nog waar te kunnen maken. Wil je nou weten waar je dicht bij je huis kan stemmen? NU.nl heeft een handige zoekmachine gemaakt waar je de dichtstbijzijnde stembureaus kan vinden.

Het kan voorkomen dat er in één stemlokaal, dat is de ruimte waar het stembureau zit, meerdere stembureaus zitten. Dit kan best wel verwarrend zijn, want waar moet je nou precies stemmen? In de kieswet is inmiddels afgesproken dat je in elk willekeurig stembureau je stem mag uitbrengen, zolang het maar om dezelfde verkiezingen gaat. Zo, dat is opgelost. Maar al die stemmen moeten natuurlijk ook geteld worden, hoe gebeurt dat dan?

Tot 2007 was het mogelijk om te stemmen met een zogenoemde stemcomputer. Dit zorgde ervoor dat de stemmen makkelijker en sneller geteld konden worden en dat de verkiezingsuitslag dus sneller bekend was. Zo was de uitslag van Amsterdam in 2006 al om 22:00 uur bekend en in 2002 pas om middernacht. Ondanks het gemak van zo’n stemcomputer werden deze in oktober 2006 afgeschaft. Na een onderzoek van de AIVD bleek dat de straling van de computers nog op tientallen meters verderop opgevangen kon worden en dat stemmen op die manier door andere mensen bekeken konden worden. Hierdoor kon het stemgeheim niet meer worden verzekerd. Daarom wordt er nu weer ouderwets met een stembiljet gestemd, die vervolgens worden geteld door stemmenstellers.