Door Laura Okkersen – Het derde debat in aanloop tussen Hillary Clinton en Donald Trump naar de presidentsverkiezingen vond op 19 oktober plaats. Na een heftig eerste debat gevolgd door het debat tussen de running mates en de town hall meeting stonden de twee kemphanen voor de laatste keer tegenover elkaar op het podium. Voor sommige kiezers was dit wellicht het “deciding moment” waarop ze bepaalden op wie ze nou toch echt zouden gaan stemmen, voor anderen was dit debat echt totaal niet interessant. Bijvoorbeeld de Amerikanen die niet meer in de Verenigde Staten wonen: zij moesten hun stem op dat moment namelijk al hebben opgestuurd.

Amerikanen in het buitenland stemmen op een iets andere manier dan Amerikanen in de Verenigde Staten. Zij gaan niet naar een stemhokje om hun stembiljet in vullen, nee, dat gebeurt thuis. Het registreren werkt in principe hetzelfde als in Amerika. Als je stemgerechtigd bent registreer je online dat je wilt stemmen en krijg je een stembiljet thuisgestuurd. Voor expats kan dit bij de staat of gemeente waar ze woonden voordat ze emigreerden. Dit kan onder andere via het Federal Voting Assistance Program (FVAP). Het stembiljet voor Amerikanen in het buitenland heet een absentee ballot, wat letterlijk ‘afwezig stembiljet’ betekent. Zoals we al eerder lieten zien in een infographic is stemmen niet simpelweg één hokje inkleuren, maar een hele lijst. Dat geldt ook voor de absentee voters.

Eenmaal het stembiljet in handen kunnen expats op ieder moment stemmen door het biljet in te vullen en op de post te doen. Zo ook de in Nederland woonachtige Richard Weith: “Ik heb op Hillary gestemd, omdat ze een doorgewinterde politicus is en omdat haar tegenstander een idioot is.” Het feit dat Clinton de eerste vrouwelijke presidentskandidaat voor een grote partij is, hielp ook wel mee volgens Weith: “Ik denk dat het tijd is dat er een vrouwelijke presidentskandidaat is. Als ik moet kiezen tussen twee gelijkwaardige kandidaten en één van hen is een vrouw, zou ik op haar stemmen.”

#IVoted
Amerikanen die in het buitenland wonen moeten een maand voor de verkiezingen hun stembiljet op de bus doen. Op Twitter laten Amerikanen over de hele wereld weten dat ze hebben gestemd door #IVoted te gebruiken, zoals deze voorbeelden hieronder:

Weith stemde dus op Hillary, maar ben je nou benieuwd wie de meeste steun kan verwachten van buiten de landsgrenzen? Hou TMI in de gaten!