Gisteravond werden voor de 66ste keer de beste sporters van Nederland geprezen in de RAI Amsterdam. Zij ontvingen belangrijke prijzen als erkenning voor hun prestaties. Ook werd er stilgestaan bij de dit jaar overleden Johan Cruijff. Voor veel mensen een sportheld.

In een ontroerende speech bracht Frank Rijkaard een ode aan de beroemde nummer 14. Hij kreeg de zaal helemaal stil. Er werd vooral ingegaan op de terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax, toen Rijkaard zelf nog een jong talent was. “Ik was uitverkoren om teamgenoot van Johan Cruijff te mogen zijn,” zei hij emotioneel.

En dan de reden waarom al die topsporters samen kwam in de RAI! Er werden gisteren 7 prijzen uitgereikt. Sanne Wevers ontving de trofee voor Sportvrouw van het jaar. De turnster kreeg de prijs van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ze won dit jaar goud op de balk tijdens de Olympische Spelen in Rio. “Het was een topjaar, waarin ik mijn dromen waarmaakte,” vertelde ze emotioneel tijdens een lange speech.

En er was dubbel feest in huize Wevers. Ook de vader van Sanne, Vincent Wevers, viel gisteravond in de prijzen. Hij ontving de prijs, uitgereikt door oud-bokser Lucia Rijker, voor beste coach van het jaar. De andere genomineerden waren Giovanni Guidetti (volleybal) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen).

Liesette Bruinsma won de prijs voor paralympische sporter van het jaar. De zwemster won 2 gouden medailles in Rio. Ze is gekozen uit de 15 genomineerden en ontving haar trofee van vicepremier Lodewijk Asscher.

De talentprijs viel in handen van de 18-jarige turnster Eythora Thorsdottir. Ze werd 9e in de meerkampfinale in Rio, iets wat nog nooit eerder een Nederlandse turner gelukt is. Voor deze prestatie ontving ze de prijs voor Young Talent.

Esther Vergeer won dit jaar de carrièreprijs. De voormalige rolstoeltennisster ontving de Fanny Blankers-Koen prijs van oud-wielrenner Joop Zoetemelk. Deze prijs wordt uitgereikt aan de allergrootste Nederlandse sportlegendes. Best een eer dus!

Ook wordt ieder jaar een prijs uitgereikt aan de beste sportploeg. Dit jaar vielen roeisters Maaike Head en Ilse Paulis in de prijzen. Zij ontvingen de meeste stemmen van het publiek en de jury. Ook een eer, zo vonden de dames: “Het is mooi om waardering te krijgen van collega-sporters.”

En dan de prijs waar iedereen met meest naar uitkijkt: sportman van het jaar! Deze ging naar Max Verstappen. Frank de Boer overhandigde de trofee, maar niet aan Verstappen zelf, hij was er niet bij. Eerder al had hij laten weten liever op vakantie te gaan. Sowieso leek hij niet echt te staan springen om de prijs. In een commentaar zou hij hebben gezegd: “Geef maar aan iemand anders.” Oke, doei.

Maar Max was niet de enige die ontbrak gisteravond. Ook schaatser Sven Kramer was afwezig. Daar had hij, vind hij zelf, een prima reden voor. Namelijk: het gala komt op een onhandige tijd voor schaatsers. Iedereen hoest en er is veel drank. Niet de perfecte combinatie voor de topsporter.

Andere opvallende feitjes:

      Er was dit jaar een Italiaan genomineerd voor trainer van het jaar. Apart, maar hij traint het Nederlandse volleybalteam, dus daarmee is het wel weer goed te praten.

      Wist je dat er vroeger helemaal geen onderscheid werd gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke sporters. Er won gewoon 1 sporter van het jaar. Lekker makkelijk.

      Sommige sporters hebben de prijs voor beste sporter van het jaar wel erg vaak gekregen. Bij de mannen wonnen turner Epke Zonderland en judoka Anton Geesink allebei 4 keer. In de categorie vrouwen wonnen Leontien van Moorsel (wielrennen) en Sjoukje Dijkstra (kunstschaatsen) de prijs zelfs 6 keer.

      Zomersporters winnen veel vaker dan wintersporters! De verhouding bij de mannen is 47×18 en bij de vrouwen 41×16. Dat is mooi jammer voor al die schaatsers, skiërs en ijshockeyspelers…