Volwassenen geven je altijd het advies om je geld te sparen. “Zodat je er later ook nog iets aan hebt.” Toch is het niet zo makkelijk als het klinkt.. De nieuwste game, een leuke handtas of iedere dag in je tussenuur even langs de supermarkt. Het kost allemaal geld. Hoe moet je dan nog sparen?

Julia Bartelink

Een aantal jongeren geven je wat tips over hoe je geld kan sparen. Hoe begonnen zij hun bescheiden kapitaal ooit op te bouwen?

Tip 1: Laat je ouders voor je zorgen

Bram (21 jaar) geeft als tip dat jij je moet laten verzorgen door je ouders zolang je nog bij je ouders thuis woont. Ga niet in de pauze frikandelbroodjes of een zak chips bij de supermarkt kopen maar neem gewoon een bammetje mee van thuis. Scheelt je uiteindelijk een hele boel geld!

Tip 2: Nadenken voordat je iets koopt

Eva (21 jaar) geeft als tip dat voordat je iets koopt je eerst drie keer moet nadenken. Zie je een leuke tas in de etalage, is hij ook nog in de sale en past hij goed bij álle outfits die in je kast hangen? Denk even goed na of je hem écht nodig hebt. Heb je hem nou niet echt nodig maar vind je hem wel echt super leuk? Vraag hem dan voor Sinterklaas, je verjaardag of voor kerst.

Tip 3: Zet iedere maand een bedrag apart

Heb je een goed sollicitatiegesprek gehad voor een bijbaantje dat lekker betaalt? Wanneer jij je salaris op je rekening ziet verschijnen is het verleidelijk om het ook meteen uit te gaan geven. Stijn (19 jaar) geeft als tip om standaard een vast bedrag opzij te zetten. Wanneer je dat iedere maand doet heb je binnen no-time een mooi bedrag op je spaarrekening staan!

Tip 4: Doe je kleingeld in een spaarpot

Iedere keer als je wat contant geld in je portemonnee hebt zitten, doe het dan in een spaarpot. Dat doet Marije (21) ook altijd. “Tel uit je winst” zegt ze. Met die €1,80 kan je toch net niks, wanneer je het allemaal bij elkaar in een spaarpot doet heb je zo een mooi bedrag bij elkaar gespaard.